2. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet tabas firmajuhi, kes sõitis kahe autoga samal ajal

Maksu- ja tolliamet avastas ettevõtjate sõiduautode sõidupäevikuid kontrollides, et ühe firma juht oli olnud dokumentide kohaselt samal ajal kahe sõiduautoga korraga teel Tallinnasse.

Maksuhaldur on alates eelmise aasta viimasest kvartalist kontrollinud erisoodustuse deklareerimist ja tasumist ettevõtete poolt ning kontrollide käigus määranud 2 120 528 krooni lisamaksu, teatas maksu- ja tolliamet oma pressiteates.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul avastatakse peamiselt rikkumisi seoses sõiduautode kasutamisega ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil. “Üldjuhul lõppes kontroll deklaratsiooniparandusega ja 4 korral koostasime maksuotsuse,” teatas Veermäe.

Alates erisoodustuse luubi alla võtmisest 2007. aasta IV kvartalis on lõppenud 48 kontrolli, kontrollide tabavus on olnud kõrge 87% (andmed 01.07.2008 seisuga). Veermäe sõnul on probleemiks, et sõidupäevikuid vormistatakse sageli ebakorrektselt. “Näiteks märgitakse sõidupäeviku lahtrisse “Liik” üksnes “töösõit” või midagi sarnast,” selgitas Veermäe. “Sellest aga ei selgu konkreetse sõidu eesmärk iga töö-, ameti- või tööandja ettevõtlusega seotud sõidukorra puhul,” lisas Veermäe. Õigusaktide kohaselt tuleb aga arvestuse pidamisel üles tähendada sõidu marsruut ja eesmärk iga sõidukorra kohta.

Kontrollimisel ilmnenud markantseid näiteid oli Veermäe sõnul mitmeid. Nii võis kontrollitud ettevõtte sõidupäevikust välja lugeda 249 kilomeetri läbimise 49 minutiga või sõiduki odomeetri näidu vähenemise. Samuti on näiteks vahemaa Tallinna ja Narva vahel sõidupäevikutes kahanenud 95-99 kilomeetrile.

Eelnevad eksimused viitavad sellele, et sõidupäevikud koostati alles pärast maksukontrolli algust, või on neid jooksvalt peetud lohakalt ja tehtud ebatõeseid sissekandeid. Mitmetel kordadel on maksumaksjad Veermäe sõnul siiski ise tunnistanud, et sõidupäevikut ei ole üldse peetud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077