23. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene tolliametnikul on Vene-Soome piiril kindel pistisetaks

Vene tolliametnikud võtavad Vene-Soome piiril järjekindlalt ebaseaduslikke tasusid Soome transpordiettevõtetelt, kirjutas Helsingin Sanomat.

Kõige kõrgemaid tasusid võetakse autosid transportivatelt veoautodelt.

Lisatasusid küsitakse kõigilt vedajatelt, kaasa arvatud Venemaa enda kaubavedajatelt.Kui juht keeldub maksmast, peab ta ootama pool ööpäeva järjekorras. Makstes ära lisatasu, siis on garanteeritud kiire tegutsemine Vene tolliametnike poolt.

Transpordiettevõtted arvavad, et enamus sõidukitest on sunnitud maksma ebaseaduslikke tasusid. Soome võimud on teadlikud sellisest tegevusest ja Soome toll on arutanud küsimust Viiburi tolliametnikega ja saatnud isegi kirja Moskvasse Vene tollile.Vene toll eitas ebaseaduslike maksude olemasolu.

Väga suuri summasid piiriületamise eest transpordiettevõtjate sõnul ei nõuta. Maksed jäävad vahemikku 10-80 eurot, sõltudes vedajast ja kaubast. Kõige kõrgemaid tasusid võetakse itta suunduvatelt vedajatelt, mis on tihti just Soome päritolu.Kuigi nõutavad summad ei ole suured, tähendab see vedajatele aastas kümneid tuhandeid eurosid.

Vene tolliametnikud on selliste maksude õigustuseks öelnud, et need vajalikud toetamaks töötajate meelelahutust. Ühtegi ametnikku ei ole kohtu alla võetud. Maksude kogumine piiril on muutunud pooleldi automaatseks ning summad on samal ajal pidevalt kasvanud.

Sel aastal on 85 000 sõidukit ületanud idapiiri Svetogorski tollipunktis. Rahas tähendab see paari miljonit eurot altkäemaksuna. Samas Svetogorskis piiri ületanud sõidukid moodustavad 10% kõigist 820 000 veosest, mis on ületanud Soome-Vene piiri eelmisel aastal.

Soome välisministeerium ja Soome toll on mõlemad ettevaatlikud ega taha vahele segada altkäemaksu võtmisesse piiril, sest see võib kahjustada Soome-Vene kaubandussuhteid.

Soome välisministeerium on isegi öelnud, et selliste tasude võtmine on osa Vene ametnike traditsioonidest ja peegeldavad nende palgapoliitikat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077