Autor: Tõnu Tramm • 30. november 2022

Priit Sauk: teede‑ehitajad on „näljased“ ja pigem seda peaks riik ära kasutama

Transpordiameti peadirektor Priit Sauk.
Foto: Tõnu Tramm
Läinud nädalal Transpordiameti peadirektori ametisse astunud Priit Sauk tunnistas, et teede-ehituse kolmeks aastaks pausile panek oleks riigi poolt suur viga. Ehitajad on tema sõnul hetkel „näljased“ ja riik peaks just seda ära kasutama, mitte tublisid ettevõtjaid kindla pankroti suunas tüürida.

Priit Sauk tunnistas saates "Ärikliendid roolis", et teede-ehituse pausile panek on viga, mis läheks kalliks maksma nii riigile endale, kui saadaks pankrotti ka mitmed tublid ehitusettevõtted.

„Oleme näiteks asfalditootmises saavutanud lõpuks ometi maailmataseme, kuid kõigi nende seadmete taga on suured investeeringud ja laenulepingud. Kui ettevõtjatelt töö ära võtta, on vaid üks variant – pankrott. Tänu sellele teadmisele on ettevõtted hetkel „näljased“ ja valmis tegema häid pakkumisi, et omal hinge sees hoida. Just seda peaks riik ära kasutama,“ lausus Sauk, kelle sõnul oleks õige hetk võtta tõsiselt ette ka Via Baltika neljarajaliseks ehitamine, mis tuleb riigil varem või hiljem ära teha.

„Ehk suudavad valimised ja uus koalitsioon mingi lahenduse leida. Olgu selleks kas laen, erainvestorite kaasamine PPP näol või mis iganes. Kui omal ajal poleks kütuseaktsiisi teede-ehitusest lahti haagitud, oleksime täna kindlasti palju paremas seisus. Nüüd oleme aga oma teedevõrgu arengus teistest riikidest selgelt maha jäänud,“ lausus Sauk, kelle sõnul ei päde suhtumine, et saadame teede-ehitajad Rail Balticat ehitama, mitte kuidagi. Teadupoolest pole raudteel asfaldit.

Saates võetakse luubi alla ka Transpordiameti uue peadirektori väljakutsed merenduse ja lennunduse vallas ning püütakse leida vastust küsimusele, kas tasuta ühistransport on ikka jätkusuutlik?

Saatejuht on Logistikauudised.ee teemaveebi juht Tõnu Tramm, "Ärikliendid roolis" saadet toetab Neste Eesti.

Kuula saadet siit:

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077