Autor: Tõnu Tramm • 17. november 2023

25. Logistika Aastakonverentsi programm lukus: fookuses rohepööre ja sektori konkurentsivõime

Erinevad kriisid on raputanud regiooni logistikasektorit põhjalikult, lisaks ootavad ees rohepöördega kaasnevad suured muutused. On viimane aeg küsida, kas aastakümneid sektorit toitnud ärimudelid enam töötavad ning kas ei vajaks kogu süsteem põhjalikku restarti? Need on 28. novembril toimuva juubelikonverentsi peamised teemad, mida majandusekspert Raivo Vare juhtimisel seekord otsima asutakse.
Logistika Aastakonverents 2021
Foto: Raul Mee

Globaalsed muutused logistikasektoris on erinevate kriiside tõttu olnud viimastel aastatel suured, veelgi suuremad muutused ootavad meid ees seoses rohepöördega. Vastuseta küsimusi on palju ja seda mitte üksnes sektoris endas, kuivõrd ka poliitikakujundajate töölaual.

Juba 25. korda toimub Eesti suurim logistikasündmus püüabki transiidi- ja majandusekspert Raivo Vare juhtimisel kokku tuua nii riigiesindajad kui Eesti ettevõtjad, kes omaenda kogemusi jagades ja omavahel debateerides neile küsimustele vastuseid hakkavad otsima.

Lisaks meie jaoks üliolulisele maanteetranspordile on tänavu eraldi fookuses Eesti raudteevedude tulevik ja merendussektoris toimuv. On reaalne oht, et raudteetransport kaob meie ettevõtjate valikutest ajani, mil saab valmis Rail Baltica raudtee. Kui aga poliitilisel tasandil olulisi otsuseid ei tehta, ei pruugi seegi tööle hakata, sest raudteeveohinnad ei suuda Eestis tänu kõrgetele taristutasudele muude transpordiliikidega konkureerida.

Merendussektor on saanud aga perspektiivika ida-lääne suunalise transiidi kadumisele tõsise löögi ning seni kuni põhja-lõuna suund pole käima läinud, on vaja teha kogu sektoris põhjalik inventuur, leida üles ressursid, millest täna väga palju ei pruugi teadagi ja asetada need globaalsesse perspektiivi.

Selles osas on suured lootused loodaval merendusklastril, kes aitaks kogu sektor kokku liita ja muuta Eesti lisaks digiriigile ka maailma juhtivaks mereriigiks. Otse loomulikult ei jää ei jää vastuseta ka küsimus: millise lisakulu toob meie ettevõtetele kaasa merendussektorile uuest aastast kehtima hakkav heitkoguste kauplemise süsteem ning kuhu kogutav raha minema hakkab?

Äripäeva logistikauudised.ee teemaveebi korraldatava konverentsi programmi on juba pikalt ette valmistatud. Toimunud on mitmeid arutelusid ELEA, ERAA, Autoettevõtete Liidu, kliimaministeeriumi, erinevate logistikafirmade, merendusklastri eestvedajate ja välisettevõtetega, kes oskavad siinset olukorda ka kõrvaltvaataja pilguga vaadata. Üks neist tuleb ka konverentsi lavale omi mõtteid jagama.

„Olude sunnil pidime isegi konverentsi toimumisaega ettepoole tooma, et saada lavale just kõige õigemad inimesed, kes kõikidele täna logistikasektorit vaevavatele küsimustele vastata oskaksid,“ nentis konverentsi programmijuht Anu Soomets, kelle sõnul tehakse seegi kord teatavaks „Aasta logistikategu 2023“.

PANE TÄHELE!

Tänavuse 25. Logistika Aastakonverentsi laval on:

Raivo Vare, transiidi- ja majandusekspert

Kaupo Läänerand, Kliimaministeeriumi Merenduse ja veekeskkonna asekantsler

Sander Salmu, Kliimaministeeriumi transpordi asekantsler

Raul Toomsalu, Operaili juhatuse esimees

Peeter Ojasaar, DFDS Estonia tegevjuht

Riia Sillave, HHLA TK Estonia tegevjuht ja juhatuse esimees

Vaiko Eggert, Rail Baltic Estonia operatsioonide juht

Hannes Prits, KEVILI tegevjuht ja juhatuse liige

Alvar Tõruke, DSV Estonia tegevjuht

Mark Paves, Smarten Logisticsi tegevjuht

Andrii Kolpakov, Nova Post Euroopa müügijuht

Merilyn Möls, Kliimaministeeriumi kliimaosakonna taastuvenergia ja rohetehnoloogiate nõunik

Külli Kerem, Waybilleri tiimijuht, partner jt

Konverents toimub 28. novembril Tallinnas, Kultuurikatlas.

Tutvu programmiga lähemalt ja pane end kirja SIIN! Mitme osaleja soodustuse ja muu info saamiseks kirjuta: [email protected]

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077