Autor: Harro Puusild • 1. august 2023

Automaatladu kavandav Foxway: näeme siin suurt potentsiaali

Iga ettevõte on ühel hetkel kohas, kus maht kasvab sinnamaani, et enam ei ole vaja ainult paindlikkust, vaid ka kuluefektiivset opereerimist, märkis tänavusel Laoseisu konverentsil esinev Foxway operatsioonide juht Oliver Kotkas, kelle sõnul liigub ettevõte praegu jõuliselt täisautomaatse lao poole.
Foxway operatsioonide juht Oliver Kotkas esineb 13. septembril toimuval laondussektori konverentsil "Laoseis 2023: Millist ladu ja tehnoloogiat vajavad ettevõtted?“
Foto: Raul Mee

Vanade elektroonikaseadmete ümbertöötlemise ja taaskasutusse suunamisega tegeleva Foxway operatsioonide juht Oliver Kotkas rääkis hiljuti Äripäeva raadio saates „Fookuses tark tööstus“, et ettevõtte üks suurimaid potentsiaale on kogu lao automatiseerimine. „Iga ettevõte on ühel hetkel kohas, kus maht kasvab sinnamaani, et enam ei ole vaja ainult paindlikkust, vaid ka kuluefektiivset opereerimist,“ kõneles Kotkas intervjuus.

„Kogu kauba sorteerimine kui selline – on ta siis eri tootmisetappide vahel ehk siis testimine, väärindamine või müük – on põhimõtteliselt võimalik erinevate kaamerate, skaneerimiste ja loogika põhjal üles ehitada. Täpselt samamoodi kogu kauba väljasaatmine. Lõpuks tekib üks ühtne süsteem ja on üks ühtne automaatladu,“ rääkis Kotkas ja lisas, et selline ladu on võimeline vastavalt ostutellimustele vähemalt mingil määral kaubad komplekteerima ning edasi liiguvad need juba pakkeliinidele ja sealt kliendile.

„Kui mõtleme sellisele gigandile nagu Amazon, siis neil ongi väga suured liinid, meie seal veel ei ole, aga mingite aastate pärast oleme. Eestis on näiteks Euronics, kellel on midagi sarnast, ja täpselt sinna liigume ka meie,“ selgitas ta.

Foxway on oma automaatlaoni jõudmise nimel teinud nüüdseks palju eeltööd, kuid kiirema käigu saab projekt alles järgmisel aastal. „Järgmisel aastal alustame kogu inseneeria kokkupanekuga ehk siis kogu süsteemi ülesehitamisega, üldjuhul kestab selliste süsteemide implementeerimine 12 kuud, kuni masinapark on majas,“ selgitas Kotkas projekti kulgu ja lisas, et pärast masinapargi saabumist läheb veel mõni kuu, et süsteem korralikult tööle saada. Kokku võtab automaatlao paigaldus ja juurutus tema sõnul 18-20 kuud.

TASUB TEADA!

Foxway operatsioonide juht Oliver Kotkas ja tehnoloogiajuht Kristjan Türk esinevad 13. septembril toimuval laondussektori konverentsil „Laoseis 2023: Millist ladu ja tehnoloogiat vajavad ettevõtted?“, kus räägivad lähemalt Foxway eeltööst ja sammudest automaatlao juurutamiseks.

NB! KONVERENTSI KOHAD VÄLJA MÜÜDUD! Ootelisti saate kirja panna [email protected]

Ettevõte töötleb nii telefone kui televiisoreid

Foxway tegeleb vanade elektroonikaseadmete taaskasutusse suunamisega ja valikus on mobiiltelefonist kuni televiisori või kõrvaklappideni välja. „Praktiliselt protsessime kogu elektroonikat, aga põhiline on siiski mobiiltelefonid ja sülearvutid,“ täpsustas Kotkas.

„Meil on kaks tehast, kus võtame seadmeid vastu. Inimestel on üldiselt oma seadmetel ka andmed, aga meie garanteerime, et need on kustutatud. Vastaval seisukorrale hakkame neid parandama, poleerime, vahetame välja komponente või väga vanade seadmete puhul võime mitmest seadmest ühe töötava kokku panna,“ kirjeldas Kotkas ja lisas, et seejärel antakse uuendatud seadmed kas rendile või müüakse.

Kotkas lisas, et Foxway tegutseb uues äris, mida ei saa võrrelda klassikaliste puidutööstuse või autotööstusega, mis on eksisteerinud kümneid või sadu aastaid. Vanade telefonide ümbertöötlemine võib kõlada manuaalsena, kuid siingi on uusi lahendusi, mis võimaldavad ümbertöötlust oluliselt kiirendada.

Nõnda otsibki Foxway lahendusi, kuidas kasvavate mahtude taustal oma protsesse kiirendada ja automatiseerida. Täisautomaatne ladu on üks nende plaanidest, aga mõtteid leidub teisigi.

Loe lisaks
Oliver Kotkas tarneahelate juhtimisest: kriisis võidab see, kellel on laost kaupa võtta

„Seadmeid on sisse toodud juba kümmekond aastat, aga see haru kasvab. Sellest tulenevalt ongi eraldi ettevõtted, kes on keskendunud sellele, et aidata neid tooteid kiiremini käidelda,“ selgitas Kotkas.

Ta tõi näiteks vana mobiiltelefoni testimise, et mille eesmärk on saada aimu, mis seisukorras tehasesse toodud vana telefon on. „Loomulikult saab kõiki seadmeid manuaalselt testida, aga see on palju aeganõudvam ja ka kulu on suurem. Samas on olemas erinevad tarkvarad, mille puhul paned juhtme seadmele külge ja saad 80% infot seadme konditsiooni kohta automaatselt kätte. Teed seejärel veel mõned liigutused ja ongi testitud,“ selgitas ta.

Sealt edasi on võimalik automatiseerida ka erinevaid samme tootmises, et manuaalselt käitlemise vähem oleks. „Praegu müüme jaepakke 1000-1500 tükki päevas, mis tähendab, et üldjuhul on üks telefon, üks laadija ja midagi ehk veel, mis kõik lähevad ühte pakki. See tähendaks väga palju voltimist, siltide kleepimist ja palju teisi erinevaid tegevusi, mis oleksid väga manuaalsed ja ajakulukad,“ selgitas Kotkas.

Olukorra lahendamiseks juurutas Foxway hiljuti uue täisautomaatse pakkeliini. „Pakkeliin töötabki nii, et kõigepealt on üks seade, mis voldib karbi kokku, sealt edasi läheb karp liinile ja liigub järgmisse etappi, kus operaator paneb tooted sisse. Automaatselt ja vastavalt tellimusele lähevad karbile peale sildid ja seejärel pakendatakse karbid kilesse robotkäpa poolt. Ehk inimene peab ainult toote karbi sisse panema,“ kirjeldas Kotkas ettevõtte hiljutist investeeringut.

„Selliste etappide automatiseerimine on meie jaoks väga oluline, sest vastasel juhul peab meil olema väga palju nimesi, kes teeks väga palju manuaalset tööd,“ põhjendas ta ja lisas, et ettevõte jätkab järjest põhi- ja toetavate protsesside automatiseerimist, et vähendada operaatorist sõltuvust ja seda, et operaatorile oleks mugavam seda tööd teha.

Tule kuulama Euronicsi ja Foxway robotlao seniseid kogemusi!

13. septembril toimuval laondussektori konverentsil "Laoseis 2023" räägivad Foxway operatsioonide juht Oliver Kotkas ja tehnoloogiajuht Kristjan Türk kitsamalt sellest, kuidas ettevõte on automaatlao kasutuselevõtuks eeltööd teinud ja millised on järgmised sammud.

Lisaks Foxway kogemusele on võimalik kuulata ka Sandmani Grupi logistikadirektori Rivo Reinsoni ettekannet elektroonikapoe Euronicsi kogemuste kohta, kuidas on möödunud esimesed poolteist aastat Eesti esimese robotlao jaoks. Euronicsi avas robotlao 2022. aasta aprillis.

Hea võimalus kuulata juba robotladu kasutava ja alles planeeriva ettevõtte kogemusi!

NB! KONVERENTSI KOHAD VÄLJA MÜÜDUD! Ootelisti saate kirja panna [email protected]

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077