Autor: Toomas Kelt • 3. juuli 2023

Oliver Kotkas tarneahelate juhtimisest: kriisis võidab see, kellel on laost kaupa võtta

Viimastel aastatel on tootmisettevõtted pistnud pidevalt rinda erinevate kriisidega. Foxway operatsioonide juht Oliver Kotkas jagas mai lõpus toimunud Pärnu Tarneahelakonverentsil soovitusi ja nõuandeid, kuidas sellistes tingimustes tarneahelat juhtida. Kui oled paika pannud strateegia, et sul peab olema ka alterntiivne tarnija, siis sellel hetkel, kui kriis on käes, on see väga meeldiv tunne, kirjeldas Kotkas ettekandes.
Tarneahela juht kuulub alati ettevõtte juhtkonda, sest tarneahel on liiga suur ala selleks, et seda ignoreerida, rõhutab kogenud tarneahelajuht Oliver Kotkas.
Foto: Raul Mee

Viimase aja kriisid – pandeemia, tervete piirkondade sulgemised, toorainekriis, sõda jne - on mõjutanud kogu tarneahelat ning tööstused on pidanud väga kiiresti reageerima muutuvatele oludele. Kotkas tõi näite, et kui enne kriisi maksis mingi komponent näiteks 100 dollarit tükk ja neid oli kogu aeg saada, siis kriisi tingimustes võis sama komponent maksta 1000 dollarit ning ainsat saadaolevat partiid jahtis ühekorraga kümme tööstusettevõtet. Selle näite põhjal võib kokku võtta ka tarnetest tingitud probleemid tööstusettevõttes. Kolm neist on ettevõtte välised:

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077