Autor: Allan Rajavee • 10. oktoober 2019

Trumpi säutsud muudavad Eesti logistikafirma telefoni punaseks

ETS Logistika juht Aleksander Bankiir tõdes, et Donald Trumpi kaubandussuhteid puudutavad säutsud on nii mõnelgi korral muutnud logistikaettevõtte telefonid punaseks, sest murelikud kliendid soovivad teada, kuidas üle nende peade käivad kaubandussõjad mõjutavad nende kaupade ekspordivõimalusi ja -kulusid.
Foto: Veiko Tokman
USA presidendi Donald Trumpi kaubanduspoliitika tekitab paljudes Eesti ettevõtjates teadmatust tuleviku ees, mistõttu on üle Atlandi kaupa vedavatel logistikafirmadel vaja teha USAsse eksportijate seas palju selgitustööd, tõdes ETS Logistika juht Aleksander Bankiir.

"Pärast igat USA-ELi ja ka USA-Hiina tollitariifi puudutavat uudist maailmameedias või Donald Trumpi säutsu Eruoopa Liidu kohta helistavad või kirjutavad meile kliendid ning küsivad: „Kas see juba jõustus? Kas see puudutab ka minu kaupasid? Mis edasi saab?“ nentis Bankiir.

Tema hinnangul on Eesti eksportijate mure õigustatud, sest tollimaksul on suur osa eksportkauba hinnas. „Säärased tariife puudutavad küsimused on viimasel ajal väga tihedaks läinud,“ märkis Bankiir. Ta lisas, et just seetõttu korraldas ETS Logistika USA eksporti puudutavad infoürituse, kus praktilisi nippe jagas EASi USA ekspordinõunik James S. York.

Bankiiri sõnul näitab ETSi praktika, et siinsetel eksportijatel on kõige keerulisem kohaneda USA osariikide erisustega. „Näiteks osariikide ohutusalased kaupade märgistamisreeglid võivad olla tootegruppide lõikes väga erinevad. See, mis kõlbab ühes osariigis, võib osutuda kasutuks teises. See on üks peamisi vigu, kus kiputakse eksima,“ selgitas Bankiir.

Nii võib aset leida kõige mustem stsenaarium, kus kaup jõuab küll USA turu piirile, kuid lükatakse tagasi, sest see pole müügikõlbulik. „Sellele võib omakorda järgneda müügikeeld, trahv ning kohustus kogu kaup ümbersildistada või tagasi viia,“ nentis Bankiir.

Loe pikemalt Äripäevast.

Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077