Autor: Logistikauudised.ee • 11. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bussifirmades kaotab töö ligi 300 inimest

Esimeses kvartalis teavitas 30 tööandjat töötukassat kollektiivsetest koondamisest, kokku kaotab nendes ettevõtetes töö üle 1000 inimese. Ligi 300 inimest koondatakse bussifirmades SEBE ja MRP Linna Liinid, teatab Töötukassa.
Suurim koondaja on AS SEBE.
Foto: URMAS LUIK / PARNU POSTIMEES, Scanpix

Suurima hulga töötajaid koondavad AS SEBE – 169 inimest, Enefit Kaevandused AS 146 inimest ja OÜ MRP Linna Liinid 112 inimest. Teiste hulgas on kollektiivsetest koondamistest teavitanud ka Luminor Bank AS ja Luminor Liising AS – kokku 49 inimest – ning AS Sangar, kus töö kaotas 52 inimest.

Seega kaotab kahe bussifirma peale kokku töö 281 inimest. Kollektiivsete koondamiste põhjused on erinevad, tulenedes nii tegevuse ümberkorraldamisest kui välistest teguritest nagu näiteks senise teenusepakkumise lepingu lõppemine.

AS SEBE puhul on tegu liinilepingu lõppemisega Tartus alates 1. juulist, MRP Linna Liinide puhul aga Tallinna liinilepingute üleandmine Tallinna Linnatranspordi ASile alates selle aasta veebruarist.

Töötajatel, kes on tööandja juures töötanud vähemalt viis aastat, on koondamise korral võimalik saada koondamishüvitist (sõltumata sellest, kas tegemist on kollektiivse koondamisega või mitte). Esimeses kvartalis määrati kindlustushüvitis koondamise korral 1 754 inimesele.

Jättes kõrvale eelmise aasta alguses haldusreformi tõttu linna-, valla- või maavalitsustest koondatud hüvitise saajad (ca 800), on käesoleva aasta esimeses kvartalis koondamishüvitise saajaid võrreldes aasta varasemaga ligi 200 võrra rohkem.

Tööandjad, kelle juurest koondamised hõlmasid suurimat arvu koondamishüvitise saajaid, olid AS Hoolekandeteenused (57 inimest), OÜ MRP Linna Liinid (53 inimest) ja Enefit Kaevandused (39 inimest).

Õnneks bussijuhtidel seda hirmu, et nad tööta jääks, ei ole. Kõnealuse uudise peales teatas Tartus liinivedusid tegev Go Bus, et on valmis kohe tööle võtma 150 bussijuhti. "Kuna tööjõuturul on bussijuhtidest suur puudus, siis otsime aktiivselt bussijuhte. Go Bus soovib Tartu linnaliinidele värvata vähemalt 150 bussijuhti," kinnitas Go Busi juhataja Andrei Mändla.

"Oleme valmis vastu võtma kõik Sebe praegused bussijuhid, kes soovivad Tartu linnaliinidel sõitmist jätkata. Samuti valmistume peatselt Tartus toimivaks töö- ja karjäärimessiks, kuhu samuti läheme oma meeskonnaga bussijuhte värbama ning kus on kohapeal võimalik kohe ka avaldus ära täita. Otsingutele paneb õla alla ka Töötukassa, kellega koostöös korraldame nende majas 08. mail vastava infopäeva. Ootame kõiki bussijuhijuhiametist huvitatud mehi ja naisi."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077