Autorid: Jaroslav Tavgen, Logistikauudised.ee • 24. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedut tabas saladuslik buum

Numbrite järgi peaks Leedus Fiate kohtama iga nurga peal.
Foto: EPA
Leedu automüügis torkab silma mitu anomaaliat, mille lõpliku lahtiseletamisega jäävad hätta nii Eesti kui ka Leedu ekspert.

Hiljuti avaldatud statistika näitas, et automüük kasvas Leedus veebruaris aastaga pea kahekordseks: 94,5%. Lätis kerkis müük veebruaris 3,9% ja Eestis langes 8%.

Leedu automüügi pea kahekordistumise kohta polnud Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) tegevjuhil Arno Sillatil kindlat teadmist, aga mõningad oletused olid.

„Leedus on terve hulk anomaalseid ja ebaselgeid nähtusi. Seal sai automüügi absoluutseks liidriks Fiat. Eestis seda marki autosid eriliselt palju ei müüda, Leedus ka varem ei müüdud, aga nüüd on müügiliider Fiat500. Seejuures on edu teise koha ees kahekordne. Nii et põhimõtteliselt peaksime Fiate kohtama seal iga nurga peal, aga midagi sellist ei ole,“ rääkis Sillat Delovõje Vedomostile.

Teoreetiliselt võiks seda marki autosid osta Leedus hoogsalt laieneva autorendi jaoks. Selles valdkonnas kasutatakse Sillati sõnul aga pigem Volkswageneid ja Škodasid, Fiate juba harvem.

Ta pakkus välja, et taolise tõusu põhjuseks võib olla re-eksport. „Ma arvan, et need autod pöörduvad Euroopasse tagasi,“ ütles Sillat.

Sillat lisas, et peale Fiati suurenes Leedus eelmisel kuul kõvasti ka Jeepi müüginumber. „Varem müüdi selliseid autosid kuus 4-5, nüüd mitusada,“ ütles ta. “Muidugi võib selle taga olla ka mõni riigihange, aga Jeep pole väga selline auto, mida riigihangetega ostetakse, sellepärast arvan, et need autod liiguvad tagasi Euroopasse.“

Sillati sõnul on Eesti automüügis reekspordi osa kuskil 7 protsendi juures, aga Leedus sealse Auto Bild Lietuva peatoimetaja Vitoldas Miliuse sõnul 20-30 protsenti.

„Keegi täpselt ei tea, miks Leedus automüük sellise tempoga kasvas,“ ütles Milius Delovõje Vedomostile. „Midagi erilist pole juhtunud, kõik käib nagu alati: sõda pole, palgad üleöö kahekordseks ei kasvanud.“

Tema sõnul liigub automüük Leedus pidevalt tõusujoones – kuust kuusse, aastast aastasse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077