1. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutikas süsteem muudab autopargi kasutamise tõhusaks

Foto: Ecofleet
Ettevõtte töötajate ühiskasutuses olevate autode haldamiseks loodud ühtne broneerimissüsteem muudab autode kasutamise läbipaistvaks ning annab ettevõttele võimaluse kärpida sõidukipargile kuluvaid ressursse läbi vähenevate kilomeetrite ja sõidukite arvu.

Autode broneerimise lahendus on üks osa Ecofleeti GPS-põhisest autoparkide ja meeskondade haldamise teenusest, mis liidab organisatsiooni sõidukid ühtsesse andmebaasi, kust on alati näha, kus masinad asuvad ning mitu sõiduvahendit on broneerimiseks saadaval. Süsteem tasub end ära juba esimesest päevast alates, sest koheselt on näha, kui palju autosid on korraga kasutusel ning milliseid sõite tööautodega tehakse. Lisaks hoiab see ka ära segadusi sekretäri juures käsitsi kirja pandud aegadega.

„Ametiautode ühiskasutus on suurtes ettevõtetes kasvav trend nii Eestis kui ka mujal maailmas,” tõdeb Ecofleet Eesti OÜ tootejuht Kalmer Kärblane. „Suurema efektiivsuse ja väiksemate kulude nimel võetakse sarnaseid lahendusi kasutusele ka järjest väiksemates organisatsioonides.“

Kasutamata ressurss on kulu

Lisaks aja kokkuhoiule ja läbipaistvusele vähendab süsteemne autode ühiskasutus ettevõtte jooksvaid kulusid, andes detailse ülevaate, kui palju ressurssi jääb tegelikult kasutamata. Iga auto kasutamata seismine on aga konkreetne kulu, sest seisev auto ei too ettevõttele kasu.

„Meie kogemus ütleb, et enamasti on ettevõtetes liisitud liiga palju autosid, mis küll soetatakse sõitmiseks, kuid mille ressurss jääb siiski sageli täiel määral kasutamata. Uus broneerimislahendus annabki võimaluse saada selge ülevaate autopargi kasutusest ning tänu sellele võimaluse vähendada kulusid. Pole mõtet maksta liisingut, kui sõidukit kasutatakse nädalas paar korda tund aega päevas,“ selgitab Kärblane.

Kui ettevõte saab vähendada oma masinaparki kasvõi ühe sõiduki võrra, hoiab ta märkimisväärselt kokku igakuistelt liisingu- ja kindlustusmaksetelt ning kütuse- ja hoolduskuludelt. Autode ühikasutus on tähelepanuväärne võimalus ettevõtte masinapargi optimeerimisel. Pole vahet, kas masinapargi suuruseks on 10 või 100 ühikut, efekt on Ecofleeti spetsialistide sõnul garanteeritud.

„Mõistlik on seada sisse autode jagamise süsteem, mis tagab, et kõik masinad on kasutatud võimalikult maksimaalsel määral. Igaks juhuks pole mõtet autosid hoida, vaid pigem on ettevõttele kasulikum, kui mõni sõit tehakse taksoga,“ annab Kärblane nõu. Kuigi tegu on eraldiseisva süsteemiga, saab broneeringud sünkroniseerida ka oma tavapärase töökalendriga, kus on võimalus planeeritud sõite hallata ja ka tühistada. Lisaks broneerimisele saab oma planeeritud sõitu ka kaastöötajatega jagada: näiteks Jüri läheb kolmapäeval Tallinnast Tartu kontorisse, broneerib sõiduki ja tema sõidul on veel kolm vaba kohta – kolleegid saavad temaga ühineda ning ära jäävad dubleerivad sõidud samal suunal.

 

EcoFleet broneerimissüsteem
Foto: EcoFleet

Efektiivsus igas detailis

Ecofleeti broneerimise süsteem on erinev teistest sarnastest süsteemidest, sest kasutaja sisestab oma vajadused ning süsteem valib ise talle sobivaima sõiduki. See aitab ära hoida olukorra, kus mõned autod on populaarsemad ja rohkem kasutatavad, samal ajal kui osad autod seisavad jõude. Süsteem tagab kõige efektiivsema võimaliku sõidukite kasutuse.

Kuna sobiva sõiduki valib kasutaja asemel süsteem, saab ettevõte vähendada sõidukite arvu ja tagada maksimaalse kasutatavuse allesjäänud sõidukitele. Broneerimise moodul täidab sõidupäeviku, lisab broneeringule organisatsioonispetsiifilise info, haldab broneeringuga seotud sõite ja pakub sõidukite kasutamise statistikat. Autopargi kasutamise analüütika abil saab süsteemi peakasutaja selge ülevaate, kui palju sõidukeid eri ajahetkedel üldse sõidus on. „Meie klientide kogemus ütleb, et enamasti seisavad paljud autod suurema osa ajast niisama. Oletame, et sul on ettevõttes 15 autot, aga 95% ajast saaks hakkama ainult 10 autoga – autoparki saaks vähendada viie auto võrra. Jah, mõned sõidud tuleb teha küll näiteks takso või rendiautoga, aga kindlasti on kulu väiksem kui viie auto asjatu ülalpidamine,” selgitab Kalmer Kärblane ülevaatliku teadmise väärtust.

Tutvu autode broneerimise lahendusega lähemalt Ecofleeti kodulehel ning küsi lisainfot!

Ecofleet

Rahvusvaheline tarkvaraettevõte Ecofleet on üks juhtivaid telemaatikateenuse pakkujaid Skandinaavias, Baltikumis ja Ida-Euroopas, kelle tarkvaraplatvormil teevad oma igapäevast tööd üle 6000 kliendi ja 65 000 sõiduki kahekümne kahes Euroopa riigis. Ecofleet lahendus automatiseerib igapäevased autopargiga seotud tegevused ning annab reaalajas selge ülevaate kliendile vajalikest võtmenäitajatest. Fookus on autopargi ja töövoogude optimeerimisel, aidates klientidel vähendada kulusid ning suurendada tulusid. Ettevõtte klientide hulka kuuluvad näiteks G4S, Telia, DSV, Eesti Energia, Omniva ja Maanteeamet.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077