4. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti lennufirma tõusis Eestis suurimaks lennuvedajaks

airBaltic vedas aprillis Tallinna lennujaamast kõige rohkem reisijaid.
Foto: Veiko Tõkman
airBaltic teatas, et temast on saanud Eestis suurim lennufirma, kuna vedas aprillis Tallinna lennujaamast rohkem reisijaid kui kohalik lennuettevõte Nordica.

airBalticu reisijate arv Tallinna lennujaamast kasvas aprillis möödunud aastaga võrreldes 64% ja jõudis 28 474ni. Lennufirma andmetel oli neil 4% reisijaid rohkem kui kohalikul lennufirmal. „Esimest korda ajaloos on airBaltic nr lennufirma Eestis,“ ütles airBalticu tegevjuht Martin Gauss. airBaltic on teatanud, et plaanib aastaks 2021 kasvatada Tallinnast oma otselendude sihtkohtade arvu 11ni.

Kõigi Tallinna lendavate lennufirmade turuosasid koos vaadates oli airBalticu edu Nordica ees aprillis siiski vaid alla protsendi ja aasta kokkuvõttes on Nordica endiselt Tallinnast veel natukene rohkem reisijaid suutnud vedada. Tallinna Lennujaama turundusdirektori Eero Pärgmäe sõnul on lennundusturg Tallinnas hetkel üsna ühtlaselt jaotunud kuue suurima lennufirma vahel, kes teenindavad keskmiselt 75% (aprillis tervelt 77%) kõikidest reisijatest. Keskmiselt jääb turuosakaal kõikidel 10-14% vahele, kus lähtuvalt lennufirmade erinevatest sihtkohtade valikust esineb hooajalist kõikumist. „Näiteks Ryanair käivitas suveperioodiks taas lennud Gironasse, Bremenisse ja Dublinisse, suurendades lisandunud lendude abil oma turuosa aprillis. Samas SASi puhul, kes opereerib traditsiooniliselt Skandinaavia äriliinidel, on loomulik turuosa langus suveperioodil ning taastumine sügisel,“ tõi Pärgmäe näite. Ta lisas, et sesoonse faktori välistamiseks peaksid lennufirmad olema turul opereerinud vähemalt 12 kuud.

Kuna Tallinnas tekkinud konkurentsisituatsioon, mis kujunes lennufirmade vahel Estonian Airi tegevuse lõpetamise järgselt, on uudne, siis on täna vara võtta põhjapanevat seisukohta vedajate turupositsiooni kohta. Reisijatele tuleb tugev konkurents lennufirmade vahel kahtlemata kasuks, kuna toob kaasa rohkelt kampaaniaid ja sooduspakkumisi,“ lausus Pärgmäe.

Tallinna lennujaama läbis aprillis 180 268 reisijat, kelledest airBalticu turuosa oli 15,8% ja Nordical 15,2%. Aasta algusest on Tallinna lennujaama kaudu liikunud kokku 593 912 reisijat, kelledest Läti lennufirma osakaal on 13,6% ja Nordical 14,3%.

 

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077