21. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam loodab kaubamahtude languse peatada

Tallinna Sadama juhatuse esimees Marko raid.
Foto: Andras Kralla
Tallinna Sadam võttis vastu 2016. aasta eelarve, mille järgi ettevõtte kaubamahud säilivad tänavusel tasemel. Tänavu esimese 11 kuuga on sadam kaotanud oma kaubamahtudest 19,7%.

„Järgmisel aastal prognoosime kaubamahuks 22,7 miljonit tonni ehk püsimist käesoleva aasta tasemel. Oodatav reisijate arv ulatub 9,96 miljonini, mis tähendab väikese kasvu jätkumist ja uuele rekordilisele tasemel jõudmist,“ lausus Tallinna Sadama juhatuse esimees Marko Raid. Võrreldes 2015. aastaga on prognoositav reisijate arv kahe protsendi ja kaubamaht ühe protsendi võrra suurem. Reisijate arvu hulka ei ole arvestatud parvlaevaühenduse mõjul lisanduvaid reisijaid.

„Olulisimaks muutuseks ning väljakutseks kontsernile saab olema mandri ja suursaarte vahelise reisiparvlaevaühenduse pidamiseks vajalike eeltööde õigeaegne lõpetamine nii parvlaevade ehituse kui teenindusstruktuuri loomise osas, mis on vajalikud opereerimistegevuse alustamiseks alates oktoobrist,“ märkis Raid.Järgmise aasta eelarvestatud tegevustulu 106 miljonit eurot on 11 miljoni euro võrra tänavusest enam. Tuludest lisandub uue tululiigina tulu parvlaevadega opereerimisest ning oodatavalt ka tulu jäämurdjalt Botnica jäämurdehooaja välisel perioodil, kus tänavuses turu madalseisus tasuvat tööd ei leitud. Tulu traditsioonilisest sadamategevusest oluliselt ei muutu, tulenevalt mahuliste prognooside püsimisest käesoleva aasta taseme läheduses.Järgmise aasta suurim investeering on nelja parvlaeva ehitamise lõpetamine, millega Tallinna Sadam alustab 2016. aasta sügisel mandri ja suursaarte vahelise parvlaevaliikluse teenindamist.Sadamategevusega seotud olulisemad investeeringud on suunatud Vanasadamas reisijate ja sõidukite liiklustingimuste avardamisele ja kaasajastamisele kõigis terminalides. Kasvanud laevaliikluse ja reisijate arvu teenindamiseks võetakse kasutusse seni vähekasutatud ala sadama põhjaosas, rajatakse sõidukitele elektroonsete läbipääsudega reguleeritud ootealad laevadele minekuks ja laevadelt tulekuks. Uuendatud liiklusskeemid sadama-alal valmivad lõplikult 2017. aastal.Tallinna Sadama eelarvestatud tegevuskulud on 64,0 miljonit eurot. Ettevõtte ärikasum on 44,3 miljonit eurot.Tallinna Sadama poolt 2016. aastal omanikule ehk Eesti riigile väljamakstavaks dividendi summaks on eelarves arvestatud 35 miljonit eurot, sellele lisandub tulumaksukulu 8,75 miljonit eurot.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077