Autor: Logistikauudised.ee • 22. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütuseturul finantstulemused halvenevad

Foto: Reuters/Scanpix
Eesti kütuste hulgimüüja ORLEN Eesti OÜ emafirma ORLEN Lietuva kolmanda kvartali finantstulemused jäid oluliselt alla teisele kvartalile.

ORLEN Lietuva üheksa kuu puhaskasum ulatus 195 miljoni dollarini. Kolmanda kvartali tulemused jäid siiski oluliselt alla ettevõtte teise kvartali tulemustele. Põhjuseks oli väiksem müügimaht, mis tulenes rafineerimistehase remonditöödest ning osalisest sulgemisest, samuti laoseisu taseme muutusest, kaasa arvatud langevatest naftahindadest tulenevast neto realiseerimisväärtuse ümberhindamisest.

2015. aasta kolmandas kvartalis moodustas EBITDA 29 miljonit dollarit. ORLEN Lietuva tootmisvõimsuse rakendamine kasvas aastaarvestuses 8 protsendipunkti ning müügimaht tõusis 2 protsenti. „ORLEN Lietuva jätkab heade majandustulemustega. Siiski pöörame erilist tähelepanu makromajanduslikele ja turuolukorra muutustele. Peame jälgima kõiki arenguid, eriti kui näeme, et rafineerimistegevuse marginaalid on madalamad kui teises kvartalis,“ ütles ORLEN Lietuva juhatuse esimees Ireneusz Fafara.

ORLEN Lietuva on Leedu suurim ettevõte, eksportöör ja maksumaksja. Alates 2006. aastast on PKN ORLEN paigutanud Mažeikiai rafineerimistehase omandamisse ja järgnenud investeeringutesse ligi neli miljardit dollarit. PKN ORLEN ei ole võtnud ORLEN Lietuva kasumit dividendidena välja, vaid on reinvesteerinud kõik saadaolevad finantsvahendid ettevõtte arengusse.

ORLEN Lietuva probleemiks on pidevalt suured logistikakulud. Seega on PKN ORLEN ainuaktsionärina rakendanud kõiki meetmeid, et kohaneda turutingimustega: maksimeerida toodangut alati, kui turg on soodne. Ja teisalt võtnud kasutusele lahenduse, mis aitab ebasoodsamates turutingimustes mõju vähendada.

PKN ORLEN on Kesk- ja Ida-Euroopa suurim ettevõte ja ainus Poola firma, mais kuulub mainekasse Fortune 500 nimekirja.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077