Autor: Tanel Raig • 15. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis alustati ulatuslikku logistikauuringut

Eestis on käimas ulatuslik logistika internetiuuring, mille eesmärgiks on koguda infot logistika arengutasemest ja toimimisest Eesti tootmis-, kaubandus- ja logistikaettevõtetes.

Uuringu korraldajateks on Turu Ülikooli Ärikool ja konsultatsioonifirma L-Consult. Uuringu läbiviimist toetab Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühing PROLOG. Ain Kiisler konsultatsioonifirmast L-Consult kinnitab, et tegemist on on siiani Eestis korraldatud kõige ulatuslikuma, 2007. aastal rahvusvahelise LogOnBaltic projekti raames läbi viidud logistikauuringu kordamisega.

Logistikauuringu metoodika ja eesmärgid on sarnased Soomes juba seitse korda läbi viidud ja kohalikelt ettevõtetelt laialdast tagasisidet saanud logistikauuringule. Soome viimases, 2012. aastal toimunud logistikauuringus vastas internetiküsimustikele 2732 ettevõtet. Turuosa järgi moodustasid need ettevõtted 70-90% kohalike tootmis-, kaubandus- ja logistikafirmade kogukäibest – see on olnud stabiilne suurusjärk iga läbiviidud uuringu puhul. Soome viimase, 2012. aasta logistikauuringu aruande inglisekeelse versiooniga saab tutvuda SIIT.

Eestis on uuringu peateemad järgmised:

• Eesti ja Eesti ettevõtete logistikaalane konkurentsivõime ning ettevõtete tegutsemistingimused Eesti turul;• logistika/tarneahela juhtimise mõju ettevõtete tegevusele ja konkurentsivõimele;• ettevõtete logistikakulud ja logistika tulemusnäitajad;• peamised Eestis tarneahelate toimimist häirivad tegurid;• logistikategevuste väljastellimine (outsourcing);• koostöö ja info ning kommunikatsioonisüsteemid logistikategevuses / tarneahela juhtimisel;• tähtsamad Eesti ettevõtete logistika / tarneahela juhtimisega seotud arenguvajadused.

Eesti ettevõtted saavad logistikauuringu internetiküsimustikule vastata kahel viisil:, klõpsates internetiküsimustikule suunavat avalikku linki.

• uuringu valimisse (5000 firmat) kuuluvate firmade logistika võtmeisikutele saadavad korraldajad e-kirja palvega osaleda logistikauuringus koos kaasneva lingiga internetiküsimustikule.• Valimisse mittekuuluvad ettevõtted (ja valimi ettevõtted, mille logistika võtmeisikute andmed on ebatäpsed või neile lähetatud e-kiri spämmifiltri poolt blokeeritud) saavad internetiküsimustiku täita PROLOGI koduleheküljelt

Küsimustikule vastajad saavad peale uuringu tulemuste töötlemist oma sisestatud e-posti aadressile tasuta konfidentsiaalse ettevõttepõhise aruande, mis võimaldab vastajal võrrelda (benchmarkida) oma logistikanäitajaid ettevõtte tegevusvaldkonna koondtulemustega.

Küsimustikule vastamise keeleks saab valida eesti või inglise keele. Vastamine võtab aega umbes 20 minutit. Vajadusel saab vastamise katkestada ning jätkata sobivamal ajal poolelijäänud kohast (avaliku lingi kasutamisel saadetakse link poolelijäänud küsimustikule vastaja e-posti aadressile).

Küsimustikke saab täita kuni 3. veebruarini.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077