Autor: Jaana Pikalev • 26. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühendriigid sõdivad õhutranspordi maksustamise vastu

USA kongress otsustas, et ei taha osaleda Euroopa Liidu heitkogustega kauplemise süsteemis (ETS), mis sunnib kõiki lennufirmasid, sealhulgas lennukaubaveoga tegelevaid ettevõtteid, lisamaksu maksma alates tuleva aasta jaanuarist.

Esmaspäeval kiitis USA esindajatekoda heaks eelnõu, millega keelas USA lennuettevõtjatel ja kaubavedajatel osalemise ELi heitkogustega kauplemise süsteemis ning otsustas ettevõtteid kaitsta ELi poolt kehtestatud sanktsioonides.

Kongressi esindaja Tom Petri sõnul püüab Euroopa Liit ühepoolselt kehtestada Ameerika lennufirmadele ebaseaduslikku maksustamise kava.

"Kui Euroopa Liit kehtestab kõnealuse süsteemi, siis mis takistab neid ka edaspidi igasuguseid "öko-makse" kehtestama ka teistele tegevustele väljaspool Euroopa Liitu? See tähendab, et meil ei ole mingisugust garantiid, et neid makse kasutataks tegelikult keskkonna säästmiseks," lausus Petri.

Ta lisas, et läbirääkimised ELi ja liikmesriikidega olid väga avameelsed ja avatud, kuid andsid väga vähe tulemusi. Petri sõnul oli möödunud nädalalsel kohtumisel Montrealis kongressi delegatsiooni ja Rahvusvahelise Tsiviillennunduse Organisatsiooni (ICAO) vahel tugev vastasseis.

ICAO teeb otsuse Euroopa Liidu heitkoguste kauplemisesüsteemis osalemise kohta 2. novembril.  Hetkel on 26 riiki 38-st alla kirjutanud paberile, mis pannakse hääletusele.

ICAO esindaja Nick Rahalli sõnul on Euroopa Liidu eesmärk vähendada emissioonide mõju keskkonnale väärt mõte, kuid sellega võidakse minna vastuollu rahvusvahelise üldsusega.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077