Autor: Kadrin Karner • 27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moppel: autosõit ei lähe mingil juhul odavamaks 

Kui turule tekib juurde alternatiivseid kütuseid, mis võiksid aktsiisiga maksustatud bensiinist või diislist odavamad olla siis üsna tõenäoliselt maksustatakse peagi ka alternatiivid.

„Kui turule tuleb mõni alternatiivkütus siis tekib riigil peagi soov seda maksustada,“ ütles Moppel ja lisas, et selliseid näiteid võib tuua mitmeid aga näiteks Saksamaal läks just täpselt nii, et kui biodiiseloli turule toodud ja tänu maksusoodustustele infrastruktuur valmis ehitatud ja tootjad vajalikud investeeringud teinud, otsustas riik biodiisli aktsiisiga maksustada.

Bensiini aktsiisimäärad on Eestis, Lätis ja Leedus suhteliselt sarnasel tasemel ning Soomes veidi kõrgemad, mis nende kõrgemat elatustaset arvestades on normaalne, rääkis Moppel. Diisli aktsiisiga on aga lood veidi erinevad. Diislile kohandatav aktsiis on näiteks Eestis kõrgem kui Soomes. Kas see on proportsionaalne, küsis Moppel ja lisas, et kui teile tundub, et see ei ole proportsionaalne siis kas ta peaks seda olema? Avalikkusele tundub Moppeli sõnul selline aktsiisimäärade erinevus ebaõiglane.

Moppeli ettekandes toodud järeldused ehk mis saab aastaks 2020•Sõltumata kasutatavast kütusest ei muutu autosõit praegusest odavamaks (alternatiivkütuste kasutuselevõtuga kaasneb nende maksustamine)

•Müügile tulevad alternatiivkütused ja Eestis toodetud diislikütus•Turu kontsentratsioon suureneb, maailma kogemuse põhjal konkurentsi oluliselt kahjustamata•Tanklate hulgas jätkub selge jagunemine täisteenindusjaamadeks ja kiirtanklateks 

Endast rääkides ütles Moppel ettekande lõppu, et loodab aastal 2020 sõita elektrirolleriga ning loodab, et ka tema lapsed kasutavad elektril põhinevaid sõidukeid.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077