Autor: Kadrin Karner • 27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Josing kütuseseminaril: pole raha, pole ka pidu

Eesti Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu kinnitusel mõistab paindlik Eesti inimene, et ilma rahata ei saa ka pidutseda.

"Eesti elanik on paindlik, Eesti ettevõtja on paindlik. Oleme aru saanud, et kui raha ei ole, siis ei ole ka pidu," rääkis Josing Äripäeva tänasel konverentsil "Kütuseturu võimalus, mõju, konkurents ja alternatiivid".

"Kas tiiger on surnud, küsiti minult hiljuti," rääkis Josing ning lisas, et vastas küsijale, et loomulikult pole tiiger surnud. "Ütlesin, et tiiger sai lihtsalt aru, et raskel ajal tuleb lihtsalt vähem süüa."

Ta lisas, et raskustes riikide elanikud aga pole viimase 20 aasta jooksul pidanud nii palju muutuma kui Eesti inimesed ja seega süüdistavad nad oma probleemides kedagi teist ega ole valmis näiteks palga vähendamisega.

Kütuseturu konverentsil rääkis Josing, et vastuolud Euroopa Liidu ja Euroopa Komisjoni ning turgude vahel on väga suured ja tema selles olukorras optimistlik olla ei julgeks. Riikide väga suured võlakoormad toovad kaasa teiste riikide krahhi ning nende probleemsete riikide elanikkond ei ole muutusteks valmis, märkis ta.

Maailma on suurte probleemide käigus aga tabanud elanike kihistumine ehk varandus on koondunud suhteliselt väikese osa inimeste kätte. Suur osa inimesi, kes peavad tõusvatest maksudest kinni maksma riikide võlakoormad, tunnevad hinges protesti tõusetumas. "Vaadatakse rikkaid ja küsitakse, et miks just meie," ilmestas Josing.

Kuna ajad Euroopas on hetilikud, tasub Josingu sõnul neid aegu oma äriplaane tehes arvesse võtta.

Teisalt on vaatamata raskustele Eesti majandus täna parema tervise juures kui buumi ajal, ütles Josing. Ta selgitas, et hinnad on praegu küll kõrgemad kui 4-5 aasta eest, aga raha ei tule mitte läbi Rootsi pankade, vaid läbi ekspordi ja meie enda tubliduse. "Oleme jalad kõhu alt välja võtnud," märkis ta.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077