Autor: Mariliis Pinn • 9. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Post24 ja SmartPOST - nagu kaks tilka vett?

Pakisaatjale tuleb augusti lõpust valikuvõimalusi juurde - pakiautomaatide turule tuleb Itella SmartPOSTi kõrvale konkurentsi pakkuma riiklik postifirma oma teenusega.

Uustulnuk loodab kliente meelitada väidetavalt soodsama hinna ja võimalusega panna automaati viie kilo võrra raskem pakk (kuni 30 kg), samas on kapi suurus turuliidri omast poole väiksem.

Kui jätta kõrvale uue tulija automaatide õues paiknemine, paistab esmapilgul, et uus teenus sarnaneb juba turul tegutseva SmartPOSTi teenusega. Seda tunnistas ka Itella SmartPOST OÜ tegevjuht Risto Eelmaa: "Teenused on oma põhiolemuselt sarnased - inimene saab automaadi juures iseseisvalt paki saatmise ja vastuvõtmisega hakkama."

Teenus sarnaneb olemasolevaga. ASi Eesti Post kommunikatsioonijuht Inge Suder ütles samuti, et ühesuguseid jooni on palju. "Paki saabumisest automaati teavitatakse klienti SMSi ja e-kirja teel, ukse avamiseks antakse kuuest numbrist koosnev kood ning lunaraha maksta ja isikut tuvastada saab automaadi juures. Paki saatmiseks saab klient automaadi juures ise selle ära vormistada ning tasuda teenuse eest pangakaardiga," sõnas ta.

Siiski on süsteemidel ka märgatavaid erinevusi. "Kõik meie pakiautomaadid asuvad välitingimustes ja on kasutatavad 24 tundi ööpäevas. Klient võib auto parkida kas või pakiautomaadi kõrvale, et oleks mugav raske pakk otse autosse tõsta. Pakiautomaate täidetakse ja tühjendatakse kaks korda päevas. Olulise lisavõimalusena saab Post24 pakiautomaadist saata pakke nii teise automaati, sobivasse postkontorise kui ka kulleriga koju või kontorisse inimesele kätte. See teeb ühtekokku 428 väljastuskanalit, millele lisandub kulleriga kohaletoimetamise võimalus," ütles Eesti Posti esindaja.

Läbilaskevõime erineb. Eelmaa jätkas: "Suurim erinevus seisneb selles, et SmartPOSTi automaadid asuvad kaubanduskeskuste ja toidukaupluste sisepindadel. Automaate täidetakse-tühjendatakse seitsmel päeval nädalas. Erineb ka saadetava paki maksimaalne võimalik suurus. Keskmisel SmartPOSTi automaadil on 135 ust, Post24 automaadil aga 80. Seega on SmartPOSTi automaadivõrgu läbilaskevõime vähemalt kaks korda suurem, mis suurte e-kaupmeeste ja kataloogikaubamajade jaoks tähendab, et pakid jõuavad klientideni õigel ajal ka pakisaatmise kõrghooajal."

Põhjalikumat postipakiautomaatide võrdlust saad lugeda Äripäeva Logistikarubriigist. Selleks vajaliku päevapileti saad osta SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077