Autor: Jaana Pikalev • 9. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport ja import olid teises kvartalis taas rekordtasemel

Statistikaameti andmetel ületas 2011. aasta teises kvartalis ekspordi ja impordi maht esmakordselt kolme miljardit eurot, ulatudes vastavalt 3,2 ja 3,3 miljardi euroni. Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes kasvas eksport 53% ja import 43%.

Samas on ekspordi- ja impordihinnad tõusnud aastaga enam kui kümnendiku võrra, mistõttu ekspordi reaalkasv ulatus teises kvartalis 38%-ni ja impordi reaalkasv 32%-ni. Selle aasta esimesest kvartalist oli eksport 15% ja import 12% võrra suurem. Nii ekspordi kui ka impordi kiiret kasvu toetasid kõige enam masinad ja seadmed.

Ekspordi ennakkasvu tulemusena langes teises kvartalis kaubavahetuse puudujääk 0,14 miljardi euroni, mis oli ligi kolmandiku võrra väiksem kui selle aasta esimeses kvartalis ja viiendiku madalam aastataguse perioodi näitajast. Suurima puudujäägi andis teises kvartalis keemiatoodetega kauplemine, suuremad ülejäägid olid endiselt kaubavahetuses puidu ja puitoodete ning mööbli ja puitmajadega.

Juunis toimus kaubavahetuse mahtude mõningane tagasiminek. Eelmise kuuga võrreldes kahanes eksport 15% ja import 12%. Ekspordi languse taga oli eelkõige kütuste poole võrra väiksem väljavedu. Impordi langust mõjutas nii kütuste kui ka transpordivahendite kolmandiku võrra madalam sissevedu. Ka ekspordi ja impordi aastased kasvutempod veidi aeglustusid, ulatudes vastavalt 43%-ni ja 33%-ni. Aastaga kasvas jätkuvalt kõige kiiremini (ligi 2 korda) masinate ja seadmete väljavedu, mineraalsete kütuste ning metallide ja metalltoodete ekspordimahud olid ligikaudu poole võrra suuremad kui eelmise aasta juunis. Impordis näitasid kõrgeimat aastakasvu (80%) samuti masinad ja seadmed, keemiatoodete sissevedu kasvas ligi 40%. Vaid transpordivahendite import jäi veidi alla aastataguse taseme, kuna eelmise aasta juunis toimus parvlaeva sisseost.

Juunikuu ekspordi ja impordi kasvu aitas kergitada ka hindade tõus maailmaturul, mille mõju maha arvestades kasvas eksport aastaga 28% ja import 20%. Tänu ekspordi kiiremale kasvule vähenes kaubavahetuse defitsiit eelmise aasta juuniga võrreldes enam kui kolmandiku võrra ja ulatus 0,06 miljardi euroni.

Juulis võivad kaubavahetuse mahud jääda juunikuu tasemele, sest paljudel ettevõtetel on siis puhkuseperiood. Eesti Konjunktuuriinstituudi juulis küsitletud tööstusettevõtetest teatas 63% eksporttellimuste jäämisest tavalisele tasemele, mis oli 2 protsendipunkti võrra kõrgem kui eelneval kuul. Samas suurusjärgus aga kahanes nende ettevõtete osatähtsus (19%-ni), kes ootasid tellimuste arvu tõusu. Sarnaselt juuniga teatasid 18% firmadest eksporttellimuste jäämisest alla tavapärase taseme. Juulis langes majandususaldus nii Euroopa Liidus tervikuna kui ka Eestis. Samas on Eestis kõigis sektorites kindlustunde indikaatorid oluliselt üle ajaloolise keskmise. Kõrgem majandususaldus oli endiselt Saksamaal, Leedus ja Rootsis.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077