Autor: Jaana Pikalev • 9. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sündis uus kaubavahetuse rekord

Eestist eksporditi 2011. aasta aprillis kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest, teatab Statistikaamet. Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi, järgnesid Soome ja Venemaa.

Nii kaupade eksport kui ka import ületas senist kõrgeimat ehk selle aasta märtsi käivet. Kaubavahetuse kasvu mõjutasid oluliselt masinad ja seadmed ning mineraalsed tooted.

Eksport kasvas 2011. aasta aprillis 60% ja import 68% eelmise aasta sama kuuga võrreldes. Impordi kiirem kasv võrreldes ekspordiga suurendas ka kaubavahetuse puudujääki. Kui 2010. aasta aprillis oli kaubavahetuse puudujääk 17 miljonit eurot, siis tänavu aprillis 87 miljonit eurot.

Eestist eksporditi aprillis enim masinaid ja seadmeid (27% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (sh bensiin, kütteõlid, elektrienergia) (23%) ning metalli ja metalltooteid (9%). Võrreldes eelmise aasta aprilliga kasvas kõige rohkem masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete väljavedu (mõlemad 2,3 korda).

Aprillis imporditi Eestisse kõige rohkem mineraalseid tooteid (27% Eesti koguimpordist), masinaid ja seadmeid (25%) ning toidukaupu ja põllumajandussaadusi (8%). Võrreldes 2010. aasta aprilliga kasvas enim mineraalsete toodete ning masinate ja seadmete import (vastavalt 2,7 ning 2,1 korda). Oluliselt suurenes ka transpordivahendite sissevedu (79%).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (14%) ja Venemaa (8%). Võrreldes 2010. aasta aprilliga suurenes kõige enam eksport Rootsi ja Prantsusmaale (vastavalt 102 ja 56 miljonit eurot). Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ja kütuseid, Soome elektriseadmeid ja mööblit ning Venemaale mehaanilisi ja elektriseadmeid.

Teist kuud järjest imporditi kõige enam kaupu Venemaalt (aprillis 16% Eesti koguimpordist). Järgnesid Läti ja Rootsi (vastavalt 12% ja 11% Eesti koguimpordist). Aastaga suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Venemaalt ja Rootsist (vastavalt 122 ja 58 miljonit eurot). Venemaalt imporditi enim kütuseid, puitu ja puittooteid, Lätist kütuseid ja elektriseadmeid ning Rootsist elektriseadmeid ja sõidukeid.

Märtsiga võrreldes suurenes aprillis eksport 0,1% ja import 0,2%.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077