Autor: Jaana Pikalev • 3. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käitseväe logistikakeskuse ohvitseril konflikti kahtlus

Kaitseväe ohvitseri Raul Järviste osalusel tellis kaitsevägi Tallinna Tehnikaülikooli Põlevkivi Instituudilt teadustöid ja analüüse, mis osaliselt kattusid Järviste enda doktoritööga

Täna ilmunud Äripäev avaldas ajakirjanik Koit Brinkmanni uuriva artikli võimalikust huvide konfliktist kaitseväe rahade kasutamisel. Pärast seda, kui Äripäev hakkas teema vastu huvi tundma, andis kaitseväe juhtkond toimetuse andmetel sõjaväepolitseile ülesande selgitada välja inimesed, kes Äripäevale võimaliku huvide konflikti kohta infot  ja dokumente jagasid.

Äripäevas ilmunud artikli peakangelaseks on peastaabi logistikaosakonna J-4 tehnikajaoskonna ülem Raul Järviste, kes lasi põlevkivi instituudil teha analüüse kütuselisandi kohta, mida ta uuris ka oma doktoritöö raames. Kaitsevägi sõlmis instituudiga teadustööde ja analüüside tellimiseks lepingu. Samas instituudis tegi Järviste ka oma doktoritööd. Kokku maksis kaitsevägi instituudile aastatel 2006-2008 ligi miljon krooni kütuste analüüside ja teadustööde eest. Samal ajal tegi Järviste ka oma doktoritööd. Pärast doktoritöö kaitsmist kadus kaitseväel huvi instituudist teadustööde tellimise vastu.

Lisaks teistele kaitseväe juhtidele on instituudiga sõlmitud lepingul ka Järviste allkiri. Lepingu kohaselt oli Järviste kaitseväe poolt kontaktisikuks. Instituudi poolt oli kontaktisikuks Rein Muoni, kes juhendas ka Järviste doktoritööd. Äripäeva käsutuses on Järviste ning Muoni kirjavahetus, millest ilmneb, et neli kuud enne doktoritöö kaitsmist palub Järviste kaitseväe tellimuse raames Muonil analüüsida kütuselisandit SO-2E. Sama lisandit puudutas ka Järviste doktoritöö. Seda lisandit pole hiljem kaitsevägi kasutanud.

Kui Rein Muoni väitel erinesid Järviste doktoritöö ja kaitseväe tellimus teineteisest kui öö ja päev, siis TTÜ Põlevkivi Instituudi tollane juht Jüri Soone kinnitas, et mõlemad tööd osaliselt kattusid.

Kaitseväe teatel nemad juhtunus huvide konflikti ei näe ja teadustööde tellimine oli vajalik ning kaitsevägi on tellitud töödele tuginedes langetanud hiljem mitmeid õigeid otsuseid. Järvistel võimaldas aga doktorikraadi omandamine taotleda 20protsendilist palgalisa.

Äripäeva andmetel otsustas kaitseväe juhtkond, et Järviste oma doktoritöö ja instituudiga sõlmitud lepingu teemal ajakirjanikuga suhelda ei tohi. Samuti keeldus kaitsevägi avalikustamast instituudiga sõlmitud lepingu sisu, mille koopia on Äripäeval olemas. Kaitsevägi keeldus ka avalikustamast instituudilt tellitud teadustööde ja analüüside tulemusi. Põhjenduseks nimetati seda, et tegemist on asutusesisese informatsiooniga.

Täna ilmunud uurivat artiklit kaitseväe rahade kasutamisest saab lugeda paberlehest tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077