Autor: Piret Reiljan • 25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kurjamite kütuseäri häbiväärne lõpp

Mõni kuu tagasi Äripäeva uurivas artiklis lahti harutatud Viljandi kriminaalsete ärimeeste Kaupo Püvi ja Andres Pajumägi hämar kütuseäri on päädinud pankrotiavalduse, järjekordse tankisti ja kriminaalmenetlusega.

Püvi ja Pajumägi tegevusega seoses on värskelt sel kuul alustatud  kriminaalmenetlust kannatanu avalduse alusel. "Kriminaalmenetlust alustati vedelkütuse äriga seotud kelmuse suhtes. Kahtlustust kellelegi esitatud pole," kommenteeris Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik. Kelmus on karistusseadustiku järgi varalise kasu saamine tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel.

Üleeile pidi Harju maakohtus toimuma Vikingfueli vastu esitatud pankrotiavalduse ülevaatamine, ent kuna kohtul pole õnnestunud võlgnikku tabada, lükkus istung augusti lõppu. "Kohus püüab seni kõiki seaduses ettenähtud vahendeid kasutades võlgnikku leida, et talle kohtudokumendid edastada," vahendas kohtu pressinõunik. Vikingfueli omanik on alates märtsi lõpust varemgi pankrotipesasid esindanud kunagine Julianus Inkasso töötaja Tõnis Sakkeus.

Vikingfueli eksomanik enne Sakkeust Andres Pajumägi ütles olukorra kommentaariks vaid niipalju, et "ostja soovis Vikingfueli hea hinna eest osta ja ostis".

Pankrotiavalduse esitas kohtule vedelkütuse aktsiisilao teenust pakkuv AS NCC & PO, kellele Vikingfuel jäi hiljuti umbes 25 000 eurot võlgu kütuse hoiustamise eest. Võlausaldaja esindaja vandeadvokaat Toivo Viilup ütles, et võlgniku tabamine on seni osutunud võimatuks. "Oleme saatnud tähitud kirju Äriregistris olevatele firma endisele ja praegusele aadressile, samuti Sakkeuse kodusele aadressile, aga igalt poolt on kirjad tagasi tulnud," nentis advokaat. Ta lisas, et selline asjade käik pole üllatav, kui vaadata Sakkeuse tausta Äriregistrist, samuti eksomanike Püvi ja Pajumägi tausta.

Maksuametile on Vikingfuel võlgu kolm käibedeklaratsiooni tänavu jaanuari, veebruari ja märtsi eest, ettevõtte kütusemüüja registreering on peatatud. Vikingfueli eelkäijal Viking Oilil on 16 000-eurone maksuvõlg ja samuti kolm esitamata deklaratsiooni, see on aga juba uute omanike ehk Panama tankistide mure.

Vikingfuel ja tema eelkäijad olid Äripäeva andmetel oma hiilgeajal paaril viimasel aastal ühed suuremad kütuse hulgimüüjad aktsiisiladudes. Pööritati summasid, mille suurus ja päritolu tekitas kõhklusi mitmetes turuosalistes. Konkurentidest odavam kütus tõi kriminaalse minevikuga tandemi kaubale aga hulga ostjaid, teiste hulgas ühe nende suurema kliendina kodumaise jaeketi Olerex, kes pärast Äripäeva artikleid kiiresti tarnijast loobus.

Püvi kaks eelmist kütusefirmat, osaühingud R&B ning Viking Oil sokutati juba varem tankistide käsutusse, mõlemad firmad võttis pärast Püvit üle mitmetes tankistfirmasid tutvustavates lugudes figureerinud Panama ettevõte Transatlantic International Brokers Corp.

Veebruaris kirjutas Äripäev, et Eesti aktsiisiladudes toimetavad kriminaalse minevikuga Viljandi ärimehed, kelle äri võib olla seotud maksupettusega, kuna kummalisel kombel on mehed suutnud müüa suurtest maaletoojatest märkimisväärselt soodsamalt kütust, ostes selle kütuse väidetavalt omakorda samadelt konkureerivatelt maaletoojatelt. Tekkis kahtlus, et tegemist võib olla peene skeemiga, kus Püvi ja Pajumägi äriga on seotud tankistfirmad, mis tegelevad maksupettusega ning millega teenitud kasum realiseeritakse Vikingfueli ja tema eelkäijate kaudu, hoides viimased teatud aja maksuvõlast priid.

Et tandemi kütuseäri haiseb, viitas lisaks tankistide mängutulekule majandusaasta aruannete esitamata jätmine ja meeste endi ebaveenvad selgitused, kuidas ikkagi on võimalik müüa aktsiisiladudes maaletoojatelt ostetud kütust maaletoojatest endist soodsamalt.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077