Autor: Rivo Sarapik • 5. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohalik tee jäi kriisis ilma hooldest ja remondist

Riigikontrolli värske auditi andmeil halvenes enam kui 80% kohalike teede ja tänavate olukord viimasel kahel aastal, kuna omavalitsusel nappis raha hoolduseks.

Kohalike omavalitsuste majandamiskulude ja investeeringute vähendamise tõttu aastal 2009-2010 kannatasid enim teede ja tänavate seisund ning tänavavalgustus. Teede ja tänavate seisundi halvenemist ärajäänud investeeringute ja hooldustööde tõttu on kriisiperioodil täheldanud 82% omavalitsustest.

Teede ja tänavate seisundi halvenemine väljendub küsitletute andmetel selles, et puuduvad võimalused teha endises mahus hädavajalikke hooldustöid nagu löökaukude parandamine kõvakattega teedel, kruusateede hööveldamine jms, rääkimata investeeringutest teedesse.

Riigikontroll analüüsis valdade ja linnade finantsnäitajaid ning kogus omavalitsusjuhtide arvamusi selle kohta, kuidas on perioodil 2009-2010 koos majanduskliima jahenemisega kaasnenud tulude vähenemine mõjutanud omavalitsusasutuste töökorraldust, avalike teenuste pakkumist ja hakkamasaamist. Küsitlusega saadi andmed 213 omavalitsuselt.

Perioodi 2009–2010 kokkuvõttes on´tulude vähenemist väljendav arv märkimisväärne, ulatudes võrreldes 2008. aastaga ligikaudu 2,9 miljardi kroonini (185 miljoni euroni) ehk 13%-ni. Omavalitsuste esitatud andmetest selgub, et 2010. ja 2008. aasta võrdluses on väljaminekuid kokku tõmmatud ligikaudu 4,2 miljardi krooni (268 miljoni euro) eest ning selline muutus on põhjustatud suuresti tulude vähenemisest.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077