Autor: Silvia Kruusmaa • 25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Post uurib inimeste suhtumist erastamisse

Eesti Post küsib oma kaubamärgi telefoniuuringus muude küsimuste seas, kuidas inimesed suhtuksid sellesse, kui riigifirma oleks erastatud.

Eesti Posti juhid kinnitavad, et erastamise plaan praegu aktuaalne pole, majandusminister Juhan Parts aga ütleb, et ühiskonnas võiks laiemalt arutada selle võimaluse üle.

Eesti Posti äridivisjoni juht Rauno Stüff selgitas, et tegu on standardse uuringuga, mida perioodiliselt tehakse, et saada ülevaadet ettevõtte kuvandist. Stüfi sõnul oli 2008. aasta küsimustikus, kui erastamise plaanide üle aktiivsemalt arutati, küsimus erastamise kohta samuti sees, seetõttu jäeti see sisse ka selle aasta uuringusse. Küsimuse mõte oli tollal saada tagasisidet võimaliku erastamise kohta ja kaardistada tarbijate hoiakuid.

"Mingit sisulist tähendust praegu plaanide seadmisel sellel küsimusel pole," kinnitas Stüff. 2008. aastal ei pooldanud või pigem ei pooldanud 60% vastanutest postiettevõtte erastamist. Selle aasta küsitluse tulemusi veel teada pole.

Eesti Posti juht Ahti Kallaste kinnitas, et praegu pole postiettevõtte müük päevakorras.

Majandusminister Juhan Parts leidis, et erastamise üle võib ühiskonnas arutada.

„Koalitsioonil pole konkreetset plaani. Viimati vaatasime riigile kuuluvate äriühingute kasvu- ja arenguplaane 2008. aastal, siis markeerisime postiettevõtte puhul ühe teemana analüüsida, kas on mõtet otsida strateegilisi partnereid. Vaja on, et ettevõte suudaks muutuda rahvusvaheliseks, minna kaasa postiettevõtte paratamatu arenguga, keskenduda logistikale ja infologistikale, sest klassikaline kirjakanne väheneb,“ selgitas Parts.

„Olulised on kaks asja: et universaalteenus oleks tagatud ja et postiettevõte suudaks kaasas käia objektiivsete muutustega, areneda ja kasvada. Kuigi ettevõte teeb ka riigi omanduses läbi muudatusi, peab küsima, kas see on piisav pikaajaliselt. Ühest selget vastust sellele praegu pole,“ lisas Parts.

Minister ütles, et tal endal pole ühest seisukohta, kas see on praegu hädavajalik. Riik Partsi sõnul praegu mingeid samme erastamise suunas astumas pole.

„Läbirääkimisi ei käi. Aga kolme-nelja aasta jooksul võib see teema päevakorda kerkida, kui leitakse, et on vaja rohkem kapitali või vaja kaasata strateegiline partner,“  sõnas ta.

Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077