Autor: Anne Oja • 19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vopak E.O.S. käitles ligi 10% rohkem naftasaadusi

Vaatamata rasketele talvistele ilmastikuoludele ning Läänemere jäätanud suurele  külmale suutis Vopak E.O.S. käidelda 2011. aasta esimese kolme kuuga ligikaudu kümme protsenti rohkem naftasaadusi kui aasta varem, teatas ettevõte.

Käibe suurendamine õnnestus tänu korralikule logistikasüsteemile, mis ühendab sujuvalt raudtee ning terminalide tegevuse. Suurt rolli mängis ka hästi koordineeritud koostöö oma võtmeklientide ning partneritega logistikataristus.

Aegade üks külmemaid talvesid tõi kaasa rekordilise lumesaju ning pani tõsiselt proovile Läänemere piirkonna eksporditerminalid, mis pidid tagama naftasaaduste katkematu käitlemise.

Kuna Venemaa naftatoodang suureneb ning sealne kodumaine tarbimine väheneb, ei jäänud naftatöötlemistehastel rasketes navigatsioonitingimustes muud üle, kui loota pea täielikult raudteetranspordile. Muuga sadamas tegutsev Vopak E.O.S. käitles ka lõppenud talvel suure osa Venemaa naftatöötlemistehaste ekspordist.

Tegelikult on Vopak E.O.S.i usaldusväärne ja stabiilne tegevus kuni 1000 raudteetsisterni käitlemisel juba aastaid tähendanud rafineerimistehastele turvalist ekspordikanalit. Isegi kõige karmimal talvel ei pea Vopak E.O.S.i kliendid kartma, et tuhanded külmunud masuudiga tsisternvagunid jäävad raudteele toppama, mis sunniks rafineerimistehaseid oma toodangut piirama.

Vopak E.O.S.ile kuuluv raudteefirma E.R.S. hoolitseb Vopak E.O.S.i rongide liikumise eest Eestis ning mängib kahtlemata suurt rolli tsisternvagunite katkematus voolus terminalidesse. Peale selle täiendavad üksteist 346 tsisternvagunite laadimiskohta ning terminalide üle miljoni kuupmeetrine kogumaht.

Ust-Luuga sadama areng ning ambitsioon saada Loode-Venemaa suurimaks tööstussadamaks suurendab oluliselt Läänemere piirkonna käitlemismahte ning kasvatab konkurentsi eri kaupade veol piirkonnas. Vopak E.O.S. arvab, et Läänemere piirkonda jõudvad toornafta ning naftasaaduste kasvavad kaubavood pakuvad piirkonnas uusi võimalusi näiteks ladustamiseks.

Kuna naftasaaduste ekspordinõudlus on viimastel aastatel märkimisväärselt tõusnud, näiteks kasvas tumedate naftasaaduste sektor viie aastaga 50%, on oodata, et Ust-Luuga avaldab positiivset mõju Vopak E.O.S.i tegevusele ning rollile pakkuda Venemaa naftatööstusele püsivat käitlemisvõimekust.

Vopak E.O.S. jätkab järk-järgult investeeringuid terminalivaradesse, parandades seadmeparki ja kasvatades nii raudteetsisternide tühjendamise kui ka ladustamise võimekust. Arvestades üha süvenevat suunda, et Vopak E.O.S. ka tühjendab tankereid, kaalub ettevõte täiendava süvaveekai rajamise võimalusi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077