30. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Radioaktiivsed kaubalaevad peagi Euroopas

Aprilli keskpaigaks jõuavad Jaapanist Euroopa sadamatesse esimesed radioaktiivset saastet kandvad konteinerlaevad. Plaani, mida nendega teha, veel ei ole, kirjutab Financial Times Deutschland.

Lehe teatel saatis Hiina Xiameni sadam hiljuti tagasi Jaapanist tulnud konteinerlaeva, mille pardal mõõdeti kõrgenenud radiatsioonitaset. „Ma oletan, et Euroopa sadamad saadavad Jaapanist tulnud laevad tagasi,“ ütles FTD-le laevakontrolliühingu Germaani Lloyd juht Erik van der Noordaa. „Hamburgis selle üle ei rõõmustata, kui kiirgust saanud laev sisse tuleb.“

Esimesed saastatud kaubalaevad Jaapanist jõuavad Euroopasse aprilli keskpaigaks. Seni ei ole selget seisukohta, mida nendega ette võtta. „See saab olema väga komplitseeritud, ja lahendust veel ei ole,“ ütles van der Noordaa.

Hamburgi sadamaametid üritavad koostöös tolliga välja töötada kriisiplaani. Loodetakse ka sellele, et laevad jõuavad kõigepealt teistesse Euroopa sadamatesse, näiteks Rotterdami. Sealsed sadamaametid nõuavad kaptenitelt kirjalikku kinnitust, et nende kaubalaevad ei ole radioaktiivselt saastunud. Samuti kontrollib laeva saastatust kohalik sadamaamet.

Praeguse seisuga on seega kapteni mure oma laev võimalikust radioaktiivsest saastusest puhas hoida. Üks võimalus on tee peal panna meeskond tekki ja konteinereid pesema, kui saastus ei ole väga suur, piisab veest ja seebist, kirjutab FTD. Nii tegi ka USA merevägi, kelle lennukikandja Jaapani rannikul radioaktiivse pilve sisse sattus. Samas ei ole veel paika pandud, kui suur tohib kiirgustase olla. Suured laevafirmad nagu Hapag-Lloyd, Claus-Peter Offen ja Hamburg Süd on loobunud Tokio sadamatesse sõitmisest. Hapag Lloyd on liiklusest maha võtnud kõik laevad, mis asuvad 100 kilomeetri raadiuses Fukushima tuumajaamast.

Autor: Katri Soe-Surén

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077