Autor: Piret Reiljan • 4. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütusefirmad: pettureile 100 000eurost suurem tagatis

Suured kütusefirmad peavad riigi püüdu maksupetturitest 100 000eurose (1,56 miljonit krooni) tagatisnõudega lahti saada kasutuks ja on veendunud, et neilt, kel tekib maksukohustus ehk kes lasevad kütuse tarbimisse, tuleb nõuda kümme korda suuremat tagatist.

Riigikogus ootab teist lugemist seaduseelnõu, millega alates 1. aprillist hakatakse nõudma 100 000 euro suurust käibemaksutagatist kõigilt kütuse müügiga tegelevatelt firmadelt.

"Meie arvamus on, et need pettused ulatuvad ikkagi 10-15 miljoni krooni kanti ühe keha kohta," räägib Statoili ärikliendiosakonna juht Raimo Vahtrik. Sama meelt on ka teised suured kütusefirmad, kes tegid ettepaneku miljonieurose ehk riigi pakutust kümme korda suurema tagatise nõudmiseks neilt kütusemüüjatelt, kel tekib käibemaksu kohustus ehk kes müüvad kütuse aktsiisilaost välja – lasevad tarbimisse.

"Tagatised on võimalik äriplaani sisse kirjutada ja pettustega teenitav kasu on ikka mitu korda suurem kui tagatis. Tarbimisse lubajal peaks olema miljoni euro suurune tagatisnõue," on ka Neste Eesti juht Ivar Kohv veendunud.

"Minule isiklikult tundub, et kui riik ei taha midagi maksupettuste vastu teha, siis milleks mulle selle riigi passi vaja on? Plaanitav tagatisnõue on liiga väike, see ei aita mitte midagi!" on ASi Alexela Terminal üks omanikest ja juht Heiti Hääl kuri.

Maksuamet on suurte kütusemüüjate arvamusest teadlik, kuid ei nõustu nende kriitikaga. "Arvestada tuleb ka petturite investeeringuid. Näiteks see 45 mln eurot (700 miln krooni), mis riigil jääb aastas käibemaksu saamata kütusemüüjatelt, pole nende puhas tulu. Nad peavad ka investeerima, kurjategijatel on ka omamoodi… taristu,“ räägib Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja kt Egon Veermäe.

Ta jätkab, et ühelegi riiulifirmale pank vaevalt garantiid annab, nii et petturitel tuleb endil see raha leida. "Käendus peab olema meile ka aktsepteeritav ja reaalne, see peaks välistama, et üks tankist käendab teist," selgitab Veermäe. Tema sõnul on ka kuritegelikult maailmal aeg-ajalt raha väga vähe. Et toime panna kuritegusid, võõrandatakse oma vallasvara ja kui vahele kukutakse, ollakse ka sellest varast ilma.

Maksuametil on ka praegu õigus kütusemüüjatelt tagatist nõuda, ent olukorra kurioossust näitab see, et mullu kevad-suvel esitatud 154 tagatisnõudest täideti ainult 6.

Kuidas 100 000eurone tagatisnõue kütuseturu maksupettustele mõjub, näitab aeg. Kütuseringkondades aga räägitakse juba uutest petuskeemidest, millega tagatiste kiuste tulusalt riiki petta.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077