Rivo Sarapik • 27 jaanuar 2011

Enamus Eesti maksuvõlast lootusetu

Kütuse- ja metallisektori käibemaksupettustega võitleva maksuhalduri andmeil ulatub Eesti maksumaksjate maksuvõlg kuue miljardi krooni ehk ligikaudu 383,5 miljoni euroni, millest arvestatav osa on lootusetu.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe ütles Aktuaalsele Kaamerale, et kütusesektori probleemid on süsteemsed ja tõsised.

Eestis on 360 kütuse vahendamisega tegelevat firmat, samas kui Soomes on neid vaid kümmekond ja käibemaksupettused moodustavad meil 85 protsenti saamata jäänud maksutuludest. Skeem pettuseks on lihtne - mõni kuu  maksuvaba tegutsemist, siis pankrot ja uus firma.

Meie maksuvõlg kokku on aga tervelt kuus miljardit krooni ehk rohkem kui 383 000 eurot, millest suur osa on maksu- ja tolliameti juhi Enriko Aava sõnul lootusetu või on vaid väike võimalus selle tagasi saamiseks.

Riigikogus on teisel lugemisel kütusefirmadele 100 000 euro tagatise kehtestamine, mida peavad tasuma kõik sektoris tegutsevad ettevõtted. "Räägime 700-800 mln eelarvesse mittelaekuvast kroonist. Samal ajal liigub kütusesektoris aastas 10 mld kr. Peab lõppema olukord, kus massiivselt liigub kütust nii, et maksud ei laeku," kommenteeris valitsuselt heakskiidu saanud tagatiste süsteemi majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Jaga lugu:
Seotud lood
LOGISTIKA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad logistikauudised igal nädalal enda postkasti.

Logistikauudised.ee toetajad:

Tõnu Tramm
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Ana Tilkson
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150