Autor: Rivo Sarapik • 24. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tormab eksporti kasvatada

Mullu novembris kahanes euroala osatähtsus Eesti ekspordis alla kolmandiku. Eesti novembri ekspordi kasv 48% võrra edestab Lätit ja kulges Leeduga samas tempos.

Mullu novembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 861 miljoni euro väärtuses ja imporditi Eestisse 901 miljoni euro eest, teatab Statistikaamet. Eksport euroala riikidesse moodustas 29% Eesti koguekspordist ja import euroala riikidest 38% koguimpordist.

2010. aasta novembris kasvas kaupade eksport jooksevhindades võrreldes 2009. aasta novembriga 48% ja import 38%. Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki. Kaubavahetuse puudujääk oli 40 miljonit eurot. Eesti kaubavahetuse puudujääk euroala riikidega oli aga 96 miljonit eurot.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (20% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (17%) ja Venemaa (10%). Võrreldes 2009. aasta novembriga suurenes eksport Rootsi üle kahe korra ehk 97 miljonit eurot. Eksport suurenes oluliselt ka Soome (31%) ja Venemaale (47%). Rootsi eksporditi kõige enam elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Venemaale mehaanilisi seadmeid ning jooke ja alkoholi.

Peamised riigid, kust Eestisse novembris kaupu imporditi, olid Soome (15% Eesti koguimpordist), Rootsi ja Saksamaa (kumbki 11%). Võrreldes 2009. aasta novembriga suurenes kaupade sissevedu kõige enam Rootsist (44 miljoni euro võrra). Oluliselt suurenes kaupade import ka Venemaalt ja Soomest. Soomest imporditi peamiselt elektriseadmeid ning naftasaaduseid, Saksamaalt elektriseadmeid ja mehaanilisi seadmeid ja Rootsist elektriseadmeid ning sõidukeid ja nende osi.

Eestist eksporditi novembris enim masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Masinaid ja seadmeid eksporditi üle kahe korra rohkem kui 2009. aasta novembris. Oluliselt suurenes ka metallide ja metalltoodete (68%) ning puidu ja puittoodete eksport (44%).

Novembris imporditi Eestisse kõige rohkem samuti masinaid ja seadmeid (27% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (15%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Võrreldes 2009. aasta novembriga kasvas masinate ja seadmete import ligi kaks korda. Oluliselt suurenes ka metalli ja metalltoodete import (52%).

Perioodil jaanuar-november 2010 võrreldes 2009. aasta sama perioodiga suurenes Eesti eksport 32% ning import 26%. Balti riikides kasvas mullu novembris Lätis kaupade eksport 29% ja Leedus 48%. Läti ja Leedu import kasvas vastavalt 38% ning 50%.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077