Autor: Rivo Sarapik • 24. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti pakimasinate looja plaanib börsile tulla

SmartPosti pakiautomaatide võrgustiku looja, Arengufondi esimesi investeeringuid, Cleveron võib börsile tulla, et leida raha oma rahusvahelistele laienemisplaanidele.

Cleveron opereeris mullu suveni SmartPosti pakiautomaatide võrgustikuga, kuidd müüs selle siis Itellale. Ettevõtte ees seisab huvitavaid tööpakkumisi Soomes, Venemaalt, Tšehhist ja Slovakkiast, vahendab Testmarket.

Eesti on portaali hinnangul üks väheseid, kui mitte ainus, kus pakiautomaatide teenus on nii hästi vastu võetud. Paari tegutsemisaasta jooksul saatis automaatide vahendusel saadetisi 140 000 inimest.

Mullu juulis müüs Cleveron automaatide võrgustiku Soome logistikafirmale Itella ja keskendus pärast seda ärimudeli ekspordile. Cleveroni juhatuse liige Peep Kuld kommenteeris, et Itella on huvitatud koostööst eestlastega ning soovib sarnast võrgustikku ka Soome laiendada. Põhjanaabrid saavad Cleveronilt osta täislahenduse automaadi kappidest tarkvaralahendusi ja oskusteabeni, kuidas võrku hallata.

Esmalt aga ootab täitmist suurem tellimus Venemaalt. Suurim eralogistikafirma CPCR Express tellis ettevõttelt pilootprojekti raames 20 automaati, millest 15 paigutatakse Moskvasse ja ülejäänud Peterburi. Veebruariks peaks võrgustik turule jõudma kaubamärgi PickPoint.ru nime all. Kui see osutub edukaks, soetab teenusepakkuja veel 100-200 masinat.

Venemaast riskirohkem stsenaarium koidab aga Tšehhis ja Slovakkias - nimelt peavad eestlased seal ise võrgustiku looma ja tööle panna, mille edu korral kohalikud ettevõtted üle võtavad. Kuldi sõnul näitab SmartPosti kogemus, et lihtsam on müüa juba toimivad võrku, mis on klientide poolt vastu võetud.

Samas nõuab suure võrgustiku käimapanek rohkem raha. Kuldi sõnul otsib ettevõte investoreid ja on valmis ka börsile tulema.

Cleveron on Arengufondi esimesi ja suuremaid investeeringuid, täna kuulub ettevõttest fondile 15%. Omanikeringi kuuluvad veel Martin Petjärv, Guido Kundla, Ivar Siimar, Arvo Nõges, Peep Kuld, Arno Kütt, Indrek Oolup ja mitmed väikeinvestorid.

Pakiautomaadid meelitavad Eestis ka riiklikku postifirmat Eesti Post, mis mullu pilootprojekti raames esimesed seadmed Tallinnas Viru keskuse välisseinale tööle pani. Pakiautomaatidega plaanib postifirma ka Balti turule laieneda.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077