Autor: Jaana Pikalev • 11. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

20 Jaapani nippi, kuidas kokku hoida

Kuidas hoida ehituses kokku miljoneid ning investeerida see hoopis seadmetesse? Nefab kasutas näiteks Jaapani filosoofiast tuntud 20 võtme programmi.

 Mitmed ettevõtted Eestis on juurutanud Jaapani LEAN-tootmisest tulenevat 20 võtme programmi, mis on lahendanud nende tootlikkuse, kvaliteedi- ja kuluefektiivsuse probleemi.

Näiteks võib pakenditootja Nefab Eesti  oma edu üheks saladuseks pidada teiste hulgas just seda, et tehases rakendati 20 võtme programm, mille tulemusena vabanes tootmistsehhis nii palju vaba pinda, et sinna paigutati lausa uus tootmisüksus.

See võib-olla on heaks näidiseks kõigile tootmisfirmadele, kes viimasel ajal mõtlevad sagedasti sellele, et pind jääb väikeseks. Siis võib-olla tulekski üle vaadata, ega ülearu ei laiutata.

Efektiivne muutuse veelgi efektiivsemaksNefab Eesti tegevjuhil Erkki Susil jätkus 20 võtme programmi kohta vaid kiitvaid sõnu. “Olime enda teada oma tootmispinna ülimalt efektiivselt ära kasutanud ning tahtsime uut tootmiskompleksi juurde ehitada, mis oleks tähendanud kümneid miljoneid kroone  investeeringuid,” rääkis Susi.

Pakenditootjal hoidis kokku ehituseraha ja sai protsesside ümberkorraldusest hoopis 300 ruutmeetrit vaba pinda olemasolevas tehases.

Sinna paigutati juba uus tootmisüksus. “Saime tänu  programmile investeeringu teha uutesse tootmisseadmetesse ega pidanud raha betooni panema,” kirjeldas Susi.

Ehkki 20 võtme programmi efektiivsusnäitajate kohta käivad lubadused ei näi kaugelt vaadates realistlikud, oli tulemus tegelikult veelgi parem, tunnistas Susi.

Samuti programmi kasutava Farm Plant Eesti tootmisjuhi Rivo Penti sõnul suurenes neil programmi tulemusena käive viie aastaga kolmandiku võrra ja toodetud tonne töötaja kohta kogunes sama ajaga kümnendiku võrra rohkem.Susi sõnul aitas programmiga liituda ka EASi pakutud toetus.

Poole miljoni krooniga  kümneid miljoneid säästuNefab Eesti investeeris omaosalusena ligikaudu pool miljonit krooni, praeguseks on ettevõtte juhi sõnul see ennast ära tasunud ning säästetud on kümneid miljoneid kroone.

“Programmi juurutamine on viie aasta jooksul maksma läinud ligi 2 miljonit krooni ja juba ainuüksi parandusettepanekute rakendamisest saadud kasu ületab kulutused,” lisas Pent.

Taust- "20 võtit” on rakenduslik programm ettevõtete tootlikkuse suurendamiseks, see on litsentseeritud ja kaubamärgistatud ettevõtte äritegevuse pideva parendamise süsteem.BPR – äriprotsesside ümberkorraldamine1. Puhastamine ja korrastamine

- Süsteem koosneb kahekümnest rakenduslikust ja omavahel põimuvast meetodist organisatsiooni konkurentsivõime tõstmiseks toodete ja teenuste paremaks, kiiremaks ja odavamaks muutmise kaudu.- Metoodika töötas välja Jaapani professor Iwao Kobayashi.- Sellest alates on 20 võtme süsteemi edukalt juurutatud rohkem kui 30 riigis üle maailma ja see on tunnustatud meetod, et suurendada ettevõtete süsteemset ülestöötamist ellujäämise tõenäosuse suurendamiseks ning kiirendada progressi kiirelt muutuvas maailmas."20 võtit" koondab kokku eri teooriad: 

BSC – tasakaalus tulemuskaartEFQM – Euroopa Kvaliteedijuhtimise Fondi täiuslikkuse mudelEPS – Euroopa tootmisssüsteemISO 9000 – kvaliteedistandardJIT – Just-In-Time tootmineCIP – pideva parendamise süsteemSMED – üheminutiline stantsivahetusTPM – täielik tootmishooleTQM – terviklik kvaliteedijuhtimineVõtmed otsivad soodsama ja kiirema toimetamise viisi

2. Süsteemi mõtestamine /eesmärkide ühitamine3. Rühmatöö4. Pooltoodangu vähendamine5. Kiired üleminekud6. Protsesside Kaizen7. 0-jälgimisega tootmine8. Seostatud tootmine9. Seadmete ja muu tehnika hooldamine10. Töökoha distsipliin11. Kvaliteedi kindlustamine12. Tarnijate arendamine13. Kadude kõrvaldamine14. Töötajate innustamine parenduste tegemisele15. Mitmekülgsed oskused ja risttreening16. Tootmise planeerimine17. Tõhususe kontroll18. Infotehnoloogia kasutamine19. Energia ja materjalide säästmine20. Juhtiv tehnoloogia / vastavad oskused

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077