Autor: Siim Sultson • 26. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuaris kasvatasid eksporti mineraalsed tooted

Tänavu jaanuaris kasvas kaupade eksport 11% ja import kahanes 3% võrreldes 2009. aasta sama kuuga, teatab Statistikaamet.

Ekspordi suurenemise põhjustas eelkõige naftasaaduste ja põlevkiviõli väljaveo järsk kasv.

Eestist eksporditi 2010. aasta jaanuaris kaupu jooksevhindades 8,1 miljardi krooni ja imporditi Eestisse 8,6 miljardi krooni eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,5 miljardit krooni. See oli kolm korda väiksem kui eelmise aasta jaanuaris, mil puudujääk oli 1,6 miljardit krooni.

Jaanuaris eksporditi Eestist enim mineraalseid tooteid (neljandik Eesti koguekspordist) ning masinaid ja seadmeid (17%). Võrreldes möödunud aasta jaanuariga kasvas mineraalsete toodete eksport 2,5 korda (1,2 miljardi krooni võrra). Puidu ja puittoodete eksport kasvas neljandiku.

Jaanuaris imporditi Eestisse samuti enim mineraalseid tooteid ning masinaid ja seadmeid (vastavalt 26% ja 19% Eesti koguimpordist). Eelmise aasta jaanuariga võrreldes langes masinate ja seadmete import 21% (ehk 0,4 miljardit krooni) ning transpordivahendite import 41% (ehk 0,3 miljardit krooni).

Eesti ekspordis olid jaanuaris peamised sihtriigid Soome, Rootsi ja Läti (vastavalt 18%, 14% ja 8% koguekspordist). Prantsusmaale, Nigeeriasse ja Costa Ricasse suurenes eksport peamiselt mineraalsete toodete (bensiin, põlevkiviõli) väljaveo suurenemise tõttu.

Peamised riigid, kust Eestisse jaanuaris kaupu imporditi olid Soome, Venemaa ja Läti (vastavalt 16%, 12% ja 11% koguimpordist). Eelmise aasta jaanuariga võrreldes vähenes mõnevõrra kaupade sissevedu Saksamaalt ja Hollandist, samas enamikust peamistest partnerriikidest import Eestisse suurenes.

Võrreldes 2009. aasta detsembriga vähenes kaupade eksport 6% ja import 16%. Kaubavahetuse vähenemine jaanuaris detsembriga võrreldes on tingitud peamiselt sesoonsusest ning on iseloomulik ka varasematele aastatele.

Eurostati esialgsetel andmetel kasvas Euroopa Liidu riikide eksport 2010. aasta jaanuaris võrreldes 2009. aasta jaanuariga keskmiselt 3%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077