Autor: Siim Sultson • 3. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statoili kütusemüük iseseisvub

Statoil otsustas rahaveskina toimiva kütusemüügi veelgi parema tulu jahvatamise nimel emafirmast lahutada, ilmneb firma pressiteatest.

Otsus lähtub Statoili energiatoodete ja jaemüügi Energy & Retail (E&R) ärivaldkonna, kuhu kuuluvad Statoili teenindusjaamad kaheksas riigis, õlide ja määrdeainete ning lennuki- ja laevanduskütuste valdkonnad, pikaajaliste arenguvõimaluste analüüsist.

“Energiatoodete ja jaemüügi ärivaldkond on viimaste aastatega märkimisväärselt arenenud ja omab tugevat positsiooni kõigil turgudel. Usume, et üksuse edasisi kasvu- ja arenguplaane on parem saavutada eraldiseisva ettevõttena, millel on otsene ligipääs kapitalile,“ ütles Statoil ASA kontserni juhatuse esimees Helge Lund.

“Uus omandistruktuur võimaldab tugevdada E&R äritegevust nii klientide kui ka töötajate hüvanguks,” ütles Jon Arnt Jacobsen, Tootmise ja turunduse (Manufacturing & Marketing) kontserniüksuse asepresident. „Energiatoodete ja jaemüügi ärivaldkonna väärtusloome mehhanismid erinevad Statoili teiste tegevusvaldkondade omadest, lisaks sellele on äritegevuse geograafilised suundumused erinevad. Seepärast oleme arvamusel, et on parim aeg iseseisva E&R ettevõtte loomiseks,“ lisas Jacobsen.

Juhul kui protsessi tulemusena kuulutatakse välja aktsiate avalik esmapakkumine, säilitab Statoil enamusosaluse ettevõttes. Statoil ASA osaluse määr uues ettevõttes ja sellega seotud ajakava kujundatakse lähtuvalt uue loodava ettevõtte vajadustest. Statoil asutab uue omandi- ja kapitalistruktuuriga ettevõtte, et muuta selle väärtus selgemalt tajutavaks ning luua tugev vundament pikaajaliseks kasvuks ja arenguks.

Eelseisvas protsessis toetub Statoil senistele teadmistele ja koostööle orienteeritud ettevõtte kultuurile. Töötajate esindajad kaasatakse arutellu enne kontserni nõukogu poolt lõpliku otsuse langetamist. Tulevane väärtpaberi börsil noteeritud ettevõte, peakontoriga Norras, kujutab endast investeerimisvõimalust Norra ja Põhjamaade jaekaubandusvaldkonnas, milles tegutsevaid ettevõtteid ei ole Oslo börsil olulises mahus esindatud.

E&R tegutseb kaheksas riigis, omades enam kui 2300 bensiinijaama, mida külastab iga päev üle miljoni kliendi. Lisaks on E&R tegev õlide ja määrdeainete ning lennuki- ja laevanduskütuste valdkondades. Suur osa E&R brändi väärtusest on seotud tilgakujulise logo ja teenindusjaamade visuaalse identiteediga, mille E&R enda jaoks säilitab. E&R kasutab hetkel mitmeid kaubamärke ning saab Statoil ASA-ga sõlmitava kaubamärgi kasutamislepingu alusel õiguse jätkata tegutsemist Statoili nime all.

Uus ettevõte säilitab senised turutingimustest lähtuvad tarnelepingud. Statoil ASA Norra Mongstadi rafineerimistehas, mis on suunatud peamiselt ekspordile, tarnib ligi kolmandiku oma toodangust ja Taanis asuv Kalundborg’i rafineerimistehas ligi poole oma toodangust E&R üksusele. E&R omandisuhte muudatus ei puuduta Statoili rafineerimistehaseid.

E&R üksuse 12 000-st töötajast alla 10% töötab Norras. Ligi 80% kõigist E&R töötajatest töötab Statoili teenindusjaamades. E&R Norra üksuse 1000-st töötajast ligi pool töötab teenindusjaamades ning ülejäänud juhtiv- ja administratiivfunktsioonides.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077