Autor: Rivo Sarapik • 25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähem õnnetusi, odavam kindlustusmakse

Vähenenud liiklusõnnetuste arvu tõttu on liikluskindlustuse keskmine päevamakse tänavu esimesel poolaastal alanenud 6,6%, selgub Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) turuülevaatest.

Liiklusõnnetusi registreeriti tänavu esimesel poolaastal 12 906 ehk keskmiselt 71 õnnetust  päevas. Liiklusõnnetuste arv vähenes eelmise aastaga võrreldes 27,4%. Raskete inimvigastustega liiklusõnnetuste hulk kahanes aga veelgi rohkem 34%, ulatudes tänavu esimesel poolaastal 687ni.

Kui eelmisel aastal oli kindlustuspäeva keskmine maksumus liikluskindlustuses 5,75 krooni, siis tänavu esimesel poolaastal keskmiselt 5,37 krooni. Liiklusõnnetuste kogukahju langes esimesel poolaastal 319 miljoni kroonini ning keskmine kindlustushüvitis 6% 24 422 kroonini.

LKFi juhatuse esimehe Kristjan Niinemaa sõnul võib kahjusageduse kahanemine liikluses luua eelduse kindlustushindade languseks ka edaspidi. „Kui mullu esimese 6 kuuga sattus 1000st registreeritud sõidukist liiklusõnnetusse keskmiselt 21, siis tänavu esimesel poolaastal 17,“ selgitas Niinemaa. "Kahjude vähenemise põhjuseks on ühelt poolt väiksem liiklusrikkumiste arv, teisalt aga liikluse kahanenud intensiivsus. Samuti on mitu korda vähenenud uute sõidukite lisandumine Eesti teedele, mida näitab esmakordselt kindlustatud sõidukite hulga järsk langus."

Kui eelmise aasta esimese kuue kuuga kindlustati esmakordselt 22 442 sõidukit, siis tänavu samal perioodil üle 2,5 korra vähem kõigest 8865. Kindlustatud sõidukite üldarv vähenes aastaga 1,7% 610 301-ni. Pidevalt kindlustatud sõidukite arv jäi võrreldes 2008. aasta kuue kuuga praktiliselt samaks.

LKF on seaduse nõudel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille peamiseks ülesandeks on täita liikluskindlustuse garantiifondi rolli ning hallata liikluskindlustuse registrit. Garantiifond hüvitab kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukite poolt põhjustatud kahjud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077