Autor: Rivo Sarapik • 4. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Post teenis esimesel poolaastal kahjumi

Riiklik postifirma, mille tänavune eesmärk on keerulisest majandusolukorrast olenemata kasumi teenimine, sai esimesel poolaastal ligi kuus mln krooni kahjumit.

Ehkki esimene poolaasta lõppes kahjumiga, kommenteeris ettevõtte finantsidivisjoni juht Valdur Vingisaar, et aastaplaan lõpetada kasumiga, on hetkel veel realiseeritav.

Vähenevad mahud on postifirma tänavu jõuliselt kulusid kärpima pannud, nõukogu nägi ette 60 mln krooni säästmise. Selleks müüb postifirma kinnisvara ja hakkab ise rentnikuks, samuti vahetab välja sõidukiparki väiksemate autode vastu ning kärpis töötajate palku.

Kinnisvaramüük peaks aitama tänavu säästa 20 mln krooni, palgakärbe teist samapalju, miljon säästetakse transpordiüksuse kaotamisest. Tõenäoliselt väheneb ka ettevõtte enam kui 400 sõidukini ulatuv sõidukipark. Esimesel poolaastal vähendas firma tööjõu hulka 274 töökoha võrra, augustis lisandub veel 200. Personali hulk kahaneb eelmise aastaga võrreldes enam kui kümnendiku.

Samuti alustas juunis Eesti Posti osalusega eArvekeskus, millega postifirma oma positsiooni ka e-arvete turul kindlustada soovib.

Küsimustele vastab Eesti Posti finantsdivisjoni juhi Valdur Vingisaar.

Eesti Post teenis esimesel poolaastal 5,9 mln krooni kahjumit. Millest kahjum tuli?

Kahjumi tõi saadetiste mahu oodatust järsem langus aasta alguses. Ootasime tõsisemat langust alates teisest kvartalist ja seda enamasti kirja teenuse osas, kus toimus turuavanemine. Kuid langus saabus mõne kuu võrra varem, suuremana ja kahjuks mitte ainult kirja-, vaid kõigi teenuste osas.

Kui palju moodustas ettevõte käive esimesel poolaastal?

416 mln krooni.

On tulemused ootuspärased?

Kui jätta välja esimese kvartali kahjum, siis on tulemused ootuspärased.

Millege olete esimese poolaasta juures rahul?

Oleme rahul sellega, et kärpisime jõuliselt püsikulusid, mis parandas II kvartali tulemusi. Kärpisime kõiki kulusid alates elektrikuludest kuni tööjõukuludeni välja, nii mittevajaliku vara realiseerimise kui ka koondamise ja ka palgakärbete näol.

Eesti Posti seadis sel aastal tänavuseks eesmärgiks teenida keerulisest majandusolukorrast olenemata kasumi teenimise. Kas selle eesmärgi täitmine on täna reaalne?

Selle eesmärgi täitmine on tänasel hetkel reaalne. Oleme vähendanud ettevõtte püsikulusid ja suurendanud efektiivsust langevate mahtude kiuste, oleme suutnud viia oma kulubaasi vastavusse tuludega ning aastalõpu tulemus peaks olema vastavalt korrigeeritud eelarvele väikses kasumis.

Ettevõte lõpetas eelmise aasta negatiivse käibekapitaliga, sellele juhtisid tähelepanu ka audiitorid (lühiajalisi kohtustusi on rohkem kui käibevara). Kuidas on seis täna?

Negatiivne käibekapital on samal tasemel, aasta lõpuks situatsioon paraneb.

----

Möödunud aasta esimene poolaasta möödus ettevõttele edukamalt, tollal teenis postifirma 5,9 mln krooni kasumit. Tulemus oli eelarves plaanitust väiksem ja ettevõtte tegevjuht Ahti Kallaste sõnul saavutati kasum reklaamiteenuste käibe ja jaekaubanduse kasvuga, samuti ligi 25 mln kroonise kulukärpega.

50,86% ulatuses Eesti Posti tütarfirma, Eesti Elektronpost, teenis möödunud aastal 38,1 mln kroonise käibe juures 1,6 mln krooni kasumit. Käive kasvas paari protsendi ja kasum vähenes kolmandiku võrra.

Eelmisel aastal teenis Eesti Post üle kahe aasta ligi poolemiljonikroonise kasumini. Ligi 980 mln kroonini kerkinud käive kasvas aastaga 5% võrra.

Eesti Post on 100% riigifirma.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077