Autor: Rivo Sarapik • 7. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviõli Keemiatööstus: pankrotinõudel pole alust

Pankrotiõude põhjendamiseks esitatud vastuväited on Kiviõli Keemiatööstuse (KKT) haldus- ja kommunikatsioonijuhi Raivo Loti sõnul paljasõnalised ega lähtu mitte ühestki KKT ja Sivelloni vahel sõlmitud lepingust.

Logistikauudiste küsimustele vastas Raivo Lott.

Sivelloni teatel on ettevõtte nõuded Keemiatööstuse (KKT) vastu miljoni krooni ulatuses. Vastab see tõele?

Ei vasta tõele. Väidetav nõue, millest tulenevalt pankrotiavaldus esitati, on 671 944,05 krooni. Kusjuures erinevatel aegadel on Sivellon nimetanud erinevaid "võlgnevusi".

Sivelloni tegevjuht kommenteeris eile, et Keemiatööstuse pankrotišanss on kõrge, sest tema sõnul on on KKT-l juba pikka aega probleeme nii riiklike- kui kohalike maksude tasumisega ning kuuldavasti on esinenud hilinemisi töötajatele palkade väljamaksmisel ja kaupade ja teenuste eest tasumisel. Kuidas seda väidet kommenteerite?

Kuivõrd Kiviõli linnas ei ole kehtestatud mitte ühtegi kohalikku maksu, siis ei saa KKT-l olla probleemi kohalike maksude tasumisega. Riiklike maksude osas on kõik võlgnevused ajatatud ja maksmine toimub vastavalt ajatatud maksegraafikule. MKS § 14 lg 5 kohaselt väljastab maksuhaldur maksuvõlgade puudumise tõendi ka juhul, kui maksu kohustuslase maksuvõlg kõikides sama maksuhalduri poolt hallatavate maksude puhul ei ületa 100 krooni või kui maksuvõla tasumine on ajatatud.

Tegemaks ametlikku väidet selle kohta, et KKT on probleemid riiklike maksude tasumisega, oleks Sivellon pidanud nõutama Maksu- ja Tolliametilt vastava tõendi, mis oleks näidanud maksuvõlgnevuse puudumist. Kõik maksudega seotud probleemid tulenevad Sivelloni omanikule kuuluvale teisele äriühingule, Select Oil NV OÜ väljastatud tasumata arvetest, millede alusel on kohus välja kuulutanud Select Oil NV pankroti.

Milline oli Kiviõli Keemiatööstuse käive ja kasum 2008. aastal? Kui paljudele ettevõte hetkel tööd annab?

Auditeeritud tulemuste järgi oli KKT käive 2008. a majandusaastal ca 350 mln, kasum 34 mln, millele lisandub nõue Sivelloni omanikule kuuluva äriühingu võlgnevus KKT ees ca 22 mln krooni. Eeltoodud andmed näitavad üheselt, et isegi juhul kui eksisteeriks väidetav võlgnevus Sivellon OÜ ees, ei oleks KKT puhul tegemist mitte mingil juhul pankrotiolukorraga. KKT annab tööd ligi 700 inimesele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077