Autor: Rivo Sarapik • 6. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veofirma keemiatööstus sai pankrotitaotluse

Pakrotistunud Select Oil NV omanikule Nikolai Reismanile kuuluv Sivellon taotleb Kiviõli Keemiatööstuse (KKT) pankrotti.

Kiviõli Keemiatööstus kuulub transpordifirmale T.R. Tamme autod, mille omanikeks isa-poega Toomas ja Raivo Tamm. Ettevõtet juhib 2004. aastal eriteenete eest Eesti kodakondsuse saanud Aleksandr Tulchinsky. Keemiatööstuse nõudel läks tänavu aprillis pankrotti Select Oil NV.

Sivelloni teatel on firmal Kiviõli Keemiatööstuse vastu nõudeid miljoni krooni ulatuses. Keemiatööstus teenis 2007. aastal 320 mln kroonise käibe juures 16 mln krooni kasumit. Tänase seisuga on ettevõttel 3,6 mln krooni maksuvõlga, millest enam kui pool käibemaksu- ja kolmandik sotsiaalmaksuvõlg. Võlg on ajatatud ja ca poole vähem kui aprillis.

Sivellonil on tänase seisuga 1,5 mln krooni maksuvõlga, millest enamuse miljon erijuhtude tulumaks ning 0,5 mln käibemaksust. Ettevõte on maksuvõla vaidlustanud.

Ettevõtte juht Igor Borissenkot telefonitsi kätte saada ei õnnestunud. Firma üldnumbrilt vastati, et ta on Ukrainas ja naaseb Eestisse 25. juulil.

Aasta alguses püüdsid keemiatööstuse omanikud firmat kolme miljardi krooni eest müüa, kuid müük ebaõnnestus. "T.R. Tamme Auto kõige olulisemaks ja tõsiseltvõetavamaks hankeks viimasel ajal võib pidada ettevõtte Kiviõli Keemiatööstuse ostmist ja rekonstrueerimist," teatas ettevõte 2000. aastal, mil 1,2 mln kroonine investeering keemiatööstuse ostmisega tehti.

Kaks kuud tagasi läks keemiatööstuse nõudel pankrotti Reismanile kuulunud Select Oil NV.  Ligemale poole miljardi suuruse aastakäibeni ulatunud kütusefirma võlad ulatusid pankrotihalduri Terje Eipre hinnangul 76,5 miljoni kroonini. Võlgniku allesjäänud vara väärtus on 25 korda väiksem, kirjutas Äripäev aprillis.

Select Oil NV pankrotti taotles tema kauaaegne äripartner Kiviõli Keemiatööstus, kes müüs aastaid suure osa oma toodangust Select Oil NV kaudu. Kiviõli Keemiatööstus kinnitas pankrotiavalduses, et tarnis mullu augustis ja septembris Select Oil NV-le põlevkiviõli ja bituumenit, mille eest esitatud arved kogusummas üle 21 miljoni krooni on siiani tasumata.

Kiviõli Keemiatööstuse esindaja vandeadvokaat Mikk Lõhmus ütles kohtuistungil, et on täiesti kindel, et Select Oil NV on tahtlikult viidud pankrotti. "Edasises menetluses peaks olema võimalik tuvastada mitmeid seaduserikkumisi," märkis ta.

Eipre tellitud kinnisvaraeksperdi hinnangul ei ole pooleliolev Aseri sadam väärt enamat kui 2,5 miljonit krooni, ehkki firma on selle hoonestusõiguse väärtuseks hinnanud 60 miljonit krooni.

Suurema osa Select Oil NV põhivarast müüs selle omanik Nikolai Reisman mullu kevadel firmadele Sivellon ja Select Service, millega ta on ise samuti seotud.

Select Oil NV tegevjuht Toomas Hurt ütles Põhjarannikule aprillis, et arved jäid Kiviõli Keemiatööstusele tasumata, kuna viimane katkestas esmalt ühepoolselt kütusetarned, tekitades nõnda Select Oil NV-le kahju summas üle 21 miljoni krooni. Pärast tarnete taastamist tõstis aga õlitootja ühepoolselt hinda ning osa kütusepartiist ei olnud kvaliteetne.

Nikolai Reisman teatas, et peab oma ettevõtte suurimaks veaks ja praeguste probleemide allikaks seda, et senised suhted Kiviõli Keemiatööstuse omanike Toomas ja Raivo Tammega. Paljud kokkulepped sõlmiti tema sõnul suuliselt.

Select Oil NV pankrot kuulutati välja 22. aprillil. Sivelloni pankrotiavaldus Kiviõli Keemiatööstuse vastu tuleb arutamisele 21. juulil Viru Maakohtu Jõhvi kohtumajas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077