Autor: Mariliis Pinn • 27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kukkumine lennunduses pidurdumas, tõusu ei paista

Reisijate arv kukkus aprillis 3,1% ja kaubavood 21,7%, teatas Rahvusvahelise Lennutranspordi Assotsiatsioon (IATA).

Kui lennureisijate arvu kukkumine vaid 3,1% aprillis on selgelt parem kui 11,1%ne kukkumine märtsis, tuleb sellesse suhtuda ettevaatusega, kuna lihavõttepühad olid sel aastal aprillis. Ka reisiti rohkem, kuna lennupiletid olid odavamad. Esimesed andmed mai kohta vihjavad, et taas on oodata üle 10%list kukkumist.

Kaubavood on leidnud stabiilsuse, tegu on viienda kuuga järjest kui kukkumine on üle 20%. „Me ei ole veel pinnal,“ ütles IATA juht Giovanni Bisignani. „Nõudluse kasv oli tervitatav, kuid 3,1%line reisijatearvu langus oli kiirem, kui 2,5%line lennumahtude vähendamine. Tulud ei kasva, kui piletid odavamaks lähevad. Kaubaveod on šokeerivalt madalal tasemel. Hullem võib olla möödas, kuid paranemisest ei ole veel ühtegi märki.“

Kõige rohkem kukkusid reisijanumbrid Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas 8,6%. Odavad lennupiletid vähendasid Põhja-Ameerikas märtsikuu 13,4% kukkumist aprilliks 4,2%ni. Euroopas vähenes reisijate arv 2,7%. Samas Ladina-Ameerikas kasvas nõudlus 7,5%.

Kaubavedudes oli kõige väiksema kukkumisega Kesk-Ida, kus langus oli vaid 11,1%. Euroopa, Põhja-Ameerika, Aasia Vaikse ookeani piirkond ja Aafrika kukkusid 23,3%, 22,4%, 22,3% ja 18,8%. Viletsaim oli Ladina-Ameerika 24,2%ga.

„Iga languspäevaga väljakutsed kuhjuvad, paindlikkus ei ole kunagi nii oluline olnud. Seda pole piisavalt. Lennufirmasid piiravad vanad reeglid, mis piiravad turu ja kapitalivabadusi. Paljud asjad on meie kontrolli alt väljas nagu hüplik kütusehind ja monopoolsed infrastruktuuritasud. Paljud valitsused ei mõista kiirete muutuste vajalikkust,“ lisas Bisignani, kes leiab, et mõtteviis ja kõik lennunduses peab muutuma.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077