Autor: Mariliis Pinn • 19. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toll kontrollib aktiivselt toodete ohutust!

Tollis on kaubaga palju probleeme on tekitanud ka CE märgistuse ehk ohutuse mägi puudumine.

Combidek Logistika tolliagent Heidi Kangro selgitas, et CE märgistus on pragu eriti aktiivse kontrolli alla võetud, et märgistus oleks tootel, pakendil või siis omaks vastavat sertifikaati.

„Alates eelmise aasta lõpust kontrollivad ametnikud märgistust eriti karmilt. Varem olid vaid jalgrattad, kus märk pidi peal olema, kuid nüüd on kontrollitavate asjade nimekirja lisanud tööriistad, mänguasjad ja muud kaubad,“ selgitas Kangro.

Kangro meenutas, et kui varem ei olnud CE märgistuse tõttu tolli läbimisel probleeme, siis nüüd tuleb nädalas paari kolme kliendi sellekohasid muresid lahendada.

Paar nädalat tagasi oli näiteks juhus, kus mänguasjadel oli vastav märgistus olemas, kuid akudel ei olnud ja toll tahtis kogu kauba hävitada. Siiski hävitati vaid akud. „Kaupa ei pea hävitama, võib ka tagasi saata, kuid hävitamine on odavam,“ selgitas Kangro.

Paas selgitas, et enamus asju tuleb teadmatusest. „Palju probleeme on klientidel, kes on varem Euroopast ostnud ja nüüd vaatab ta, et hinnaga enam ei löö ja tellib kauba Aasiast. Probleemid hakkavad, teine maailm, sest Euroopast ostetakse ELis toodetud kaupa või see on juba varem sisse tollitud,“ selgitas Combidek Logistika Juhataja Ojari Paas.

Kangro sõnul võib CE sertifikaadi  tootjalt ka tagantjärgi saada, kuid see võtab aega ja maksab.

CE-märgistus on tootja või importija poolt antud garantii, et toode vastab kõikidele olulistele töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele. Kui tootel on CE-märgistus nõutav, siis ilma märgistuseta seda müüa ei tohi. CE-märgistus seondub ainult ohutusega, sealjuures ei kajasta märk toote kvaliteeti, töökorras olekut ega otstarbekohast kasutamist.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077