Autor: Mariliis Pinn • 23. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruvid ja poldid said 85%lise dumpingmaksu

Veebruari alguses muutusid osade kaubagruppide dumpingmäärad, näiteks Hiina tootjate kruvid ja poldid on nüüd maksustatud 85%lise dumpingmaksuga. Samas tekstiililt maks kadus.

Combidek Logistika Juhataja Ojari Paas selgitas, et oli teada pool aastat, et mingi maks tuleb, kuid asjaga tegelevast majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist ei  saanud infot.  Ta selgitas, et pannakse üles teade dumpingumenetluse alustamine kohta, kuid keegi ei tea menetluse tulemust. „Ja nüüd tulid drastilised numbrid, kes selle info varem saab, see saab varakult kaupa varuda ja siis hiljem soodsamat hinda pakkuda,“ selgitas Paas ja lisas, et info liikumine on vaevaline ja otsused tulevad sageli ette hoiatamata.

Combidek Logistika tolliagent Heidi Kangro selgitas, et üllatavalt tuli esialgne info Hiinast, samas kui Eestis midagi veel selge ei olnud. „Otsus võeti vastu ja kinnitati kiiresti. Jaanuari esimesel kahel nädala ei olnud midagi teada ja äkki tuli otsus,“ lisas ta. Info liikumine on segane, peab väga täpselt teadma, mida ja kust otsida.

Ka hakkas maks kohe kehtima. Jaanuari viimastel päevadel tuli otsus ja siis 1. veebruarust oli maks peal. „Üleminekuperioodi ei olnud nagu näiteks 2004. aasta tekstiili dumpinguga,“ lisas Paas. Maks kehtib praeguse otsusega aastani 2014, kuid seadusi ja määrusi muudetakse pidevalt.

„Siis on erisused, näiteks nimekiri Hiina tehastest, kellel on maksu vähendatud,“ lisas Paas. „Tavaimportija ei suuda selles rägastikus orienteeruda, paljud ei leia olulist infot üles,“ lisas ta.

Jalatsite puhul on aastaid olnud ajutisest dumpingmaksust saanud lõplik dumpingmaks. „Ajutine maks tähendas seda, et täna maksad 5% ja 7 kuu pärast on seda numbrit muudetud ja vastavalt sellele tuli juurde maksta või sai raha tagasi,“ lisas Kangro. Praegu on Hiinast tulevatele jalatsitele dumping- ja tollmaksu suurus sõltuvalt  tüübist, materjalist jne 7%-17%. Teistest riikidest pärit jalatsite  pealt tuleb vaid tollimaksu maksta.

Samas näiteks tekstiilitoodete dumpingmaksud on alanenud. „Kõik on vaikselt maha võetud,“ lisas ta, et tekstiili dumpingmaks kadus samuti 1. veebruarist.

Paas tõi välja, et Euroopa Liidus on pigem trend dumpingmaksude tõstmine. Samas üldiselt meetmeid ja bürokraatiat vähendatakse ja tegelikult on kauba siia toomine lihtsam.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077