8. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Copterline'i õnnetuse põhjustas mahakoorunud metallikiht

Kahe aasta eest toimunud Copterline'i kopteriõnnetuse põhjustas mahakoorunud metallikiht, vahendab Soome uudistekanal STT.

Nii selgus agentuuri andmetel täna avalikustatud lennuõnnetuse põhjuste uurimise vahearuandest. Metallikihi tükid lendasid aruande kohaseltrootori servosse ja see põhjustas kopteri allakukkumise.

Aruandes seisis, et pärast servo lahtivõtmist avastati servol järgnevad puudused:

Mõlemal kolvil oli otsapoolsete võrude vasealumiiniumisulamist kattematerjal osaliselt aluspinna küljest lahti koorunud ja suurte tükkidena (helvestena) eraldunud;Kaks suuremat lahtikoorunud vase-alumiiniumisulami tükki leiti servopoole nr 2 jagajas (e juhtkraan), kus nad olid ummistanud ühe kahest tagasivooluavast.

Üks suur koorunud kattetükk leiti ümbervooluklapist, servosüsteemi nr 2 tagasivoolu kanalist, umbes tolli kaugusel enne ummistunud jagajat.

Kolbide flouroplastist rõngad olid üle normi kulunud ja servopoole nr 1 kolvirõngaste lukud olid kohakuti. Lisaks jagaja tagasivooluava ummistanud tükikestele leiti mitmes suuruses kattevõrude lahtikoorunud tükikesi ka mujal servo sirutumise tagasivoolukanalites ja mõlemate hüdroseadmete plokkide (Hydrulic Unit) tagasivoolufiltrites. Sooritatud katsete ja uuringute alusel võis kopteri esiservo seisukorda üheselt määratleda nõuetele mittevastavaks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077