Autor: Tõnu Tramm • 17. august 2023

Corpoweari juht: e-poodnikul on täna oma lao pidamine mõttetu luksus

„Kui aasta tagasi tarneajad sõja tõttu üüratult pikkadeks venisid, oli e-kaubandusettevõttel oma laoseisu omamine hädavajalik. Täna on need mured kadunud ja pigem on mõistlik investeerida e-teenuste arendamisse kui laotarkvarasse," nendib Eesti ühe suurima isikukaitsevahendite müüja, OÜ Corpowear juht ja üks omanikke Taavi Sepp.
Corpoweari juht Taavi Sepp.
Foto: Erakogu

Taavi Sepp tunnistab, et vahepealsed kolm aastat elas e-kaubandusega alustanud Corpowear ainult logistilises kriisis. Üks jama ei jõudnud laheneda, kui uus ja hullem oli juba kohal.

„Kui koroona-ajal kasvasid hüppeliselt lennuvedude hinnad, siis mullu lisandus sellele veel tarneahelate muutus Ukraina sõja tõttu. Kui varem liikus meie kaup suuresti läbi Venemaa vaheladude 45 päevaga, siis pärast sõja algust pikenes tarneaeg kaks korda, 90 päevani. Kogu selle aja oli ettevõtte raha kaupade all kinni ja kui poleks pangaga häid suhteid olnud, oleks me varem või hiljem seisnud silmitsi tõsise likviidsuskriisiga,“ tõdeb Sepp.

Täna on olukord totaalselt muutunud ning logistikaturg on taas kliendi dikteerida. „Konteinerite hinnad on kolinal alla tulnud, tarneajad taas normaliseerunud ja oleme aru saanud, et mõistlikum on teha tarneid tihedamalt ja väiksemates kogustes. Hinnavõitu suure konteineriga toomisel enam ei ole, pigem vastupidi,“ tunnistab Sepp.

Sestap ei ole ettevõttel enam mõtet pidada ka erilist laoseisu, kus raha lihtsalt all kinni seisaks. „Mingi varu loomulikult peab olema, kuid selge soovitus alustavatele e-kaubandusettevõtetele on see, et pole mõtet ise laondusega tegelema hakata. Efektiivsete laoprotsesside välja arendamine on väga kallis, pigem investeerige see oma veebipoodi ning ostke laondusteenus sisse. Vastasel juhul tekiks küsimus, et kes te siis olete, kas kaubandus- või logistikaettevõte,“ nendib Sepp.

Rasked ajad õnneks möödas

Mees tunnistab, et ehkki Corpowear elas vahepealsetel aastatel ainult kriisist-kriisi, siis teisest küljest sattusid nad oma tegevusvaldkonnaga, ehk isikukaitsevahendite müüjana, olema õigel ajal õiges kohas.

„Koroona ajal olid erinevad kaitsevahendid väga kuum teema ja meie äri kasvas tänu sellele hüppeliselt. Jõudsime aastaga sinna, kuhu me plaanisime jõuda kolmega,“ tõdeb Sepp ja lisab, et väljakutseid oli mõistagi palju, alates Hiina lock-downist kuni tarneprobleemideni välja.

„Jäime tänu sellele ilma ka mõnest riigihankest, nagu näiteks juhtus ühe Narva Keskhaigla hankega. Kui koroona-ajal oli riigisektor vastutulelikum ja seda peeti force majeure olukorraks, siis Ukraina sõja taustal polnud tarneprobleemid enam mingi argument. Lubasid tuua, ei toonud, nägemist,“ iseloomustab Sepp aastatagust olukorda.

Õnneks on tänaseks need raskused üle elatud ning ehkki müügitulu tervikuna on ettevõttel tänavu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kahanenud, on käive töötaja kohta kasvanud. Ehk ettevõte on muutunud efektiivsemaks.

Taavi Sepp räägib e-poe kogemustest ja mõistliku laomajanduse korraldamisest pikemalt 13. septembril Viimsi Artiumis konverentsil Laoseis 2023.

Millest räägitakse 13. septembril toimuval laondusvaldkonna aasta tippsündmusel?

LAOSEIS 2023: "Millist ladu ja tehnoloogiat ettevõtted vajavad?"

- Kuidas Tallinna Lennujaam arendab oma laokinnisvara ja millised ootused on selles osas ankurrentnikul DHL-il?

- Teeme ülevaate Baltikumi lao- ja logistikakinnisvarast (ja laotehnoloogiast) ning mõtleme, kuhu praegu tasub rajada uusi hooneid.

- Võtame fookusesse täisautomaatsed laod ning küsime, kuidas on Euronicsi täisautomaatne ladu tänaseks tööle hakanud ja kuidas planeerib robotladu elektroonika ringmajanduse ettevõte Foxway?

- Kuulame Coop Eesti kogemusi, kuidas mitte lasta end heast müügitööst pimestada ja logistikakeskusse kõige õigemad digilahendused leida.

- Küsime, kuidas e-kaubandusettevõte Corpowear kiire kasvu ja erinevate kriiside tingimustes ladu ja varusid on juhtinud.

-Kõlab Hansabi ja Via3L ühine kogemuslugu, kuidas logistikakeskuse liiklust ja laadimist automatiseerida.

- Fookuses on ka laotöö: räägime meeskonna motiveerimisest rutiinses töökeskkonnas ning kõrgustes ja kõrgustega töötava tõstukijuhi tööst.

- Arutelusringis võtame pulkadeks lahti laokinnisvara rentimise ja omamise plussid ja miinused.

NB! KOHAD VÄLJA MÜÜDUD! Ootelisti saate kirja panna [email protected]

Registreerunud on üle 140 osaleja, nimekirja saad vaadata SIIT!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077