Autor: Merike Roosileht • 28. jaanuar 2020

Puust ja punaseks: millal on õigus kaup tagastada?

Europa Liidus on kliendil õigus kaup e-müüjale tagastada 14 päeva jooksul ning tasutud ostusumma täies mahus tagasi saada. Millised on kliendi õigused kauba tagastamisel ning milliseid kaupu ei saa tagastada, kirjutab Eesti Õigusbüroo jurist Merike Roosileht.
Aina kasvava e-kaubanduse ja pakiäri taustal on tarbijatel oluline teada täpselt oma õigusi.
Foto: Omniva

Kliendi kui tarbija õigused on paika pandud eelkõige Euroopa Liidu direktiivis, mis reguleerib tarbekaupade müügi ja garantiiga seotud õigusi. Oluline on eristada kahte olulist nüanssi – 14päevane lepingust taganemise õigus ning kaheaastane pretensioonide esitamise õigus.

14päevane tagastamisõigus tähendab, et võite selle aja jooksul kauba müüjale tagastada ning kogu tasutud summa tagasi saada, seejuures ei ole vaja müüjale lepingust taganemist põhjendada. Kaheaastane pretensioonide esitamise õigus aga tähendab seda, et kui soetatud kaup ei vasta lepingule, on tarbijal õigus lasta kauba lepingule vastavus tasuta taastada kas parandamise või ümbervahetamise teel, samuti võib alandada kauba hinda või tühistada leping ning saada kauba eest tasutud raha tagasi.

Oluline on siinkohal meeles pidada, et kuigi osad müüjad aktsepteerivad ka konto väljavõtet, on neil õigus nõuda ka ostu­tšekki. Hinnalisemate kaupade ostutšekid tasub kindlasti alles hoida, kuna kauba tagastamisel või pretensioonide esitamisel võib müüja seda nõuda.

Kuidas toimub kauba tagastamine?

Kui ostetud toode mingil põhjusel ei sobi, on kliendil õigus toode tagastada 14 päeva jooksul arvates päevast, mil ta kauba kätte sai. Müüja on kohustatud tagastama ostusumma 14 päeva jooksul alates taganemisavalduse esitamisest.

Toote tagastamiseks tuleb esitada müüjale ettenähtud vormis kirjalik lepingust taganemise avaldus. Ostetud kaupa on õigus tagastada ja saada kogu raha tagasi ka internetist või muid kaugmüügi (nt telefoni-, posti- või rändmüügi) võimalusi kasutades ostetud kauba puhul. Kui kauba tagastamise lõppkuupäev juhtub olema puhkepäev, pikeneb tähtaeg järgmise tööpäevani. Toote võib ka ümber vahetada või asendada.

Millistel juhtudel võib müüja keelduda?

Müüja võib keelduda kauba tagasi võtmisest, kui tooted pole terved, puudub originaalpakend, on ilma hinnasildita, puudub ostutšekk kauba ostu kohta või kehtivad võlaõigusseaduse alusel kauba või toote tagastamise piirangud.

Oluline on teada, et tagastamisel peab toode olema kandmata, siltidega ning originaalpakendis. Antud piirangud ei kehti puudustega toodete kohta.

TASUB TEADA

Valik kaupu või tooteid, mille tagastamisel on piirangud

Eritellimusel valmistatud või selgelt personaliseeritud tooted, nt kooli lõpupeokleit, enda firma logoga T-särgid.

Toode, mis rikneb või vananeb kiiresti: korrapäraselt tarnitavad toiduained ja joogid, mida toob näiteks naabertalunik, sh piim, munad, liha. Siia alla kuuluvad ka külmutatud tooted ning lilled.

Toode, mis ei ole kõlblik tagasisaatmiseks tervisekaitse või hügieenilistel põhjustel ning kui see on pärast kohaletoimetamist avatud, nt pesu, päevitus- ja ujumisriided, madratsid, hügieenitooted.

Avatud ümbrisega audio- ja videosalvestisi või arvutitarkvara, nt DVD või CD, mille olete pärast kättesaamist avanud.

Avatud pakendiga kosmeetika ja parfüümid.

Digitaalne infosisu, kui olete alustanud selle allalaadimist ning kui olete nõustunud, et taganemistähtaeg ei kehti alates sisu esitamise alustamisest, nt audio- ja videosalvestised.

Majutusteenuse pakkumine, vallasasja vedu, mootorsõiduki kasutamine, toitlustamine või vaba aja veetmise teenus, kui ettevõtja kohustub eespool nimetatud lepingut sõlmides osutama teenuse teatud tähtpäevaks või teatud tähtaja jooksul, nt lennu-, rongi- ja kontserdipiletid, hotellibroneeringud, autorenditeenused ning toitlustusteenused konkreetseteks kuupäevadeks.

Perioodilised väljaanded, nt ajalehed, ajakirjad.

Kiireloomulised parandus- ja hooldustööd: kui tellisite näiteks torulukksepa parandama lekkivat toru, ei saa te tellimust tühistada, kui olete töö hinnas juba kokku leppinud.

Allikas: võlaõigusseaduse § 54 lg 4

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077