Autor: Logistikauudised.ee • 20. jaanuar 2020

Eesti Gaas kasvas piirkonna üheks suurimaks LNG tarnijaks

Eesti Gaas kasvatas möödunud aastal veeldatud maagaasi (LNG) müüki 263 GWh-ni, tõustes sellega Balti ja Soome piirkonna üheks suurimaks LNG müüjaks.
Megastari punkerdamine.
Foto: Eesti Gaas

“Kui 2018. aastal vedasime LNG-d vaid Eestis Tallinki Megastarile, siis möödunud aastal lisandusid uued kliendid Soomes, Lätis ja Venemaal. Suurimate projektidena aitasime käivitada Soome lahe kaldal Võssotskis Novateki uut LNG tehast ning alustasime punkerdamist Helsingi ja Hanko sadamates,” sõnas Eesti Gaasi juhatuse liige Kalev Reiljan.

“Tervelt viiendik Tallinna sadamat läbivast reisijateveost toimib täna keskkonnasõbralikult LNG kütuse peal, Tallinki uue shuttle laeva MyStar lisandumisel saame Tallinn-Helsingi liini nimetada juba roheliseks liiniks, ” märkis Reiljan.

Eesti Gaas on Põhja-Euroopa suurim truck-to-ship punkerdaja. Ettevõte on tänaseks teostanud üle 2400 punkerdamisoperatsiooni Tallinki Megastarile ja UECC kaubalaevadele Tallinna, Helsingi ja Hanko sadamas.

Praegu ehitatakse Eesti Gaasile Hollandi laevatootja Dameni tehases Läänemere põhja- ja idaosa teenindamise tarbeks ainulaadset LNG punkrilaeva, mis hakkab tankima Soome lahel seilavaid keskkonnasõbralikke laevu.

LNG ehk veeldatud maagaas on väga kõrge energiasisaldusega ja selle kasutamiseks ei ole vajalik maagaasivõrgu olemasolu. LNG-d kasutatakse energiatootmises, maismaa- ja meretranspordis. Tegemist on keskkonnasäästliku kütuseliigiga, mis ei tekita tahma ning võimaldab oluliselt vähendada CO2, NOx, SOx heidet.

Eesti Gaas tarnib klientidele LNG-d Venemaalt, Soomest ja Leedust. 2019. aastal oli eri allikatest tarnitud müügimaht kokku 263 GWh, aasta varem 243 GWh. LNG transpordiks ja punkerdamiseks on Eesti Gaas soetanud üheksa spetsiaalset poolhaagist.

Eesti Gaas tarnib klientidele maagaasi nii torugaasi, surumaagaasi (CNG) kui veeldatud maagaasi (LNG) kujul ning haldab riigi suurimat gaasivõrku. Ettevõte arendab aktiivselt taastuvenergiaportfelli päikeseenergia ja rohegaasi (biometaani) tootmise ja müügi näol. Läbi tütarettevõtete tegeleb Eesti Gaas energiavaldkonna infrastruktuuri projekteerimise, ehituse ja hooldusega. Kontsernil on kokku 50 000 klienti ja 240 töötajat. Välisturgudel Soomes, Lätis ja Leedus kasutab ettevõte kaubamärki Elenger.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077