Autor: Logistikauudised.ee • 30. september 2019

Eestlased saadavad Soome aina enam pakke

Itella SmartPOSTi, Omniva ja DPD statistika kohaselt on Eesti-Soome vaheline pakivedu pidevas kasvus. Möödunud aastal suurenes Soome liikuvate saadetiste arv veerandi võrra.
DPD pakiautomaat.
Foto: DPD

Postiteenuse ettevõtted Itella SmartPOST, Omniva ja DPD tõdevad, et pakke saadetakse Soome iga aasta üha rohkem, möödunud aastal suisa veerandi võrra rohkem. Itella SmartPOSTi pakiveoteenuste direktor Rauno Parrase sõnul panustavad postiettevõtted tänu e-kaubanduse tempokale arengule üha rohkem piiriülese veoteenuse võrgustiku arendamisesse, et jõuda järgi nii tarbijate kui ka ettevõtete ootustele.

„Olenemata sellest, kas tegemist on eraisiku või ärikliendiga ootavad kõik saadetise kiiret ning tervet kohalejõudmist. Eeldatakse, et ka piiri taha jõuab pakk sama kiirelt kui riigisiseselt,“ selgitas Parras, lisades, et kümnest SmartPOSTi kaudu saadetud pakkidest Eestis toimetatakse pakiautomaati lausa üheksa.

Ka Omniva teenusejuhi Age Kogerma sõnul on Soome olnud juba pikka aega väga populaarne sihtriik nii era- kui äriklientidest saatjate hulgas. „Seoses e-kaubanduse hüppelise kasvuga on ka pakkide mahud järjest kasvanud,” lausus Kogerma. Ka DPD Eesti AS müügi- ja turundusjuht Janek Kivimurd lisas, et kui 2018. I poolaastat võrrelda tänavuse I poolaastaga, siis on DPD kaudu liikuvate saadetiste arv tõusnud 20% ning pakke saadavad nii äri- kui ka erakliendid.

Itella SmartPOSTi pakiveoteenuste direktor toob välja, et kõige kiiremini kasvab väiksemate pakkide vedu. „Enamik kõikidest saadetud pakkidest on S ja XS ehk paki suurus jääb mõõtmetesse kuni 12 cm*36 cm*60 cm. Peamisteks saatjateks on e-kaubanduse ettevõtted, kuid samas on saatjate hulgas ka märkimisväärne hulk eraisikuid,“ tõi Parras esile. Ta lisas, et kuigi eraisikute puhul pole täpselt teada, milliseid tooteid saadetakse, siis võib uskuda, et postitavad peamiselt need, kellel elavad või töötavad Soomes sõbrad ja sugulased.

Postipakke on võimalik Soome saata nii kulleriga, postkontorisse kui ka väljastuspunktidesse. „Omnival on võimalik saata ka maksikirju, mida tihtilugu välismaale saates kasutatakse, kuna on mõnevõrra soodsam kui postipakk,“ lausus Kogerma.

Täna Eestis, homme juba Soomes

Nii Omniva, Itella SmartPOST kui DPD rõhutavad, et kliendid on üha nõudlikumad paki kohaletoimetamise kiiruse suhtes. „Siin mängib rolli pakiveovõrgustik ning ladus koostöö Soome koostööpartneritega, kelle abil saame tagada, et täna Eestis posti pandud pakk on homme juba Helsingis ning ülejärgmisel päeval kasvõi Lapis,“ lausus Parras.

Sama kiiret teenust pakub ka Omniva. „Enne kella 12 Tallinnas üle antud pakid toimetame järgmiseks päevaks Helsingisse ja selle lähiümbrusesse. Sellist kiirust võimaldab koostöö Matkahuoltoga, kelle Soome väljastuspunktide võrku kuulub üle 1100 väljastuspunkti ning 2020. aastal lisanduvad ka pakiautomaadid,“ tõi Kogerma esile.

Ka teistel postiettevõtetel on Soomes koostööpartnerid. Kolme peamist postiteenust pakkuva ettevõtte võrdlusel on kõige laiem postivõrgustik just Itella SmartPOSTil, kuna kuulutakse Soome postiteenuste firmaga Posti ühte gruppi. „Tänu Postile on kliendi käsutuses 1253 pakiautomaati ning 743 postkontorit üle kogu Soome,“ sõnas Parras.

Soome peamise postiettevõte Posti poolt läbi viidud uuringu kohaselt on Posti pakiautomaadid tarbijate seas kõige populaarsem valik ning kõige enam soovitatakse oma tuttavatele just Posti pakiautomaate. „See näitab, et Posti on võitnud soomlaste südamed ning suudab pakkuda tarbija ootustele vastavat teenust,“ nentis Parras, lisades, et ka soomlased eelistavad sarnaselt Eesti elanikega ülekaalukalt oma kauba kätte saada just pakiautomaatidest.

Järgi hoolikalt pakendamise juhiseid

Nii pakiautomaati kui postkontorisse paki saatmisel peab hoolikalt järgima paki pakendamise ja saatmise juhiseid, kuna paki üllatusteta kohalejõudmisel mängib rolli ka pakend. Näiteks ei ole mõttekas panna õrna kristalleset lihtsalt kilekotti ning loota, et sellest piisab.

Itella SmartPOST esindaja sõnul tasub silmas pidada ka piiranguid keelatud ning ohtlikke ainete transpordile. „Meie kodulehelt leiab nimekirja, milliseid esemeid ja kaupu ei tohi postiteenusega saada. Näiteks ei tohi saata kiiresti riknevaid toiduaineid, radioaktiivseid ning lõhkeaineid, narkootilisi ja psühhotroopseid aineid, elusloomi jne,“ loetles Parras. Juhuks, kui selliseid asju leitakse, siis rakenduvad seadusest tulenevad meetmed.

Samuti tasub tähelepanu pöörata saadetise maksimaalsele kaalule. Näiteks Itella SmartPOSTil on see 35 kg, Omnivaga pakki saates ei tohi paki kaal ületada 30 kilogrammi ning DPD puhul on pakipoodidest ja pakiautomaatidest saatmise maksimumkaal kuni 20 kg ja kullerpakil kuni 31,5 kg.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077