Autor: Logistikauudised.ee • 8. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisijaid linnatranspordis vähem, maakonnaliinidel rohkem

Lõviosa reisijatest kasutab linnatransporti ja seal reisijate arv vähenes.
Foto: Raul Mee, Andres Haabu
Eesti veondusettevõtted teenindasid eelmisel aastal sama palju sõitjaid kui 2017. aastal, teatab statistikaamet.

Sõitjate vedu vähenes maanteel, kuid suurenes raudtee- ja õhutranspordis. Eesti veondusettevõtete teenuseid kasutas 2018. aastal maanteel, raudteel, veeteedel ja õhus kokku 208,7 miljonit sõitjat, enamik neist (72%) bussivedudel.

Maanteetranspordiga veeti eelmisel aastal 1% vähem sõitjaid kui 2017. aastal. Sõitjate arv kokku oli 190,4 miljonit, millest 86% ehk ligi 164 miljonit olid linnaliinidel sõitjad (sh trammi ja trolliga). Linnaliinidel sõitjaid oli mullusega võrreldes 2% vähem. Sõitjate arv maakonnaliinidel ulatus 2018. aastal 16,7 miljoni sõitjani, mis oli 12% rohkem kui aasta varem. Kaugliinidel oli 4 miljonit sõitjat (langus 2%) ja rahvusvahelistel liinidel ligi 1,4 miljonit sõitjat (kasv 3%).

Eesti mereveoettevõtted vedasid 2018. aastal 9,4 miljonit sõitjat, mis on peaaegu sama palju kui aasta varem. Riigisisestel merevedudel veeti 2,5 miljonit sõitjat (kasv 3%) ja rahvusvahelistel vedudel 6,9 miljonit sõitjat (langus 1%). Meretranspordiettevõtete sõitjakäive ulatus 2018. aastal 1,3 miljardi sõitjakilomeetrini. Sõitjakäibest 98% andsid rahvusvahelised veod.

Mullu veeti raudteel 7,8 miljonit sõitjat, kelle hulk kasvas aastaga 4%. Riigisisestel raudteevedudel veeti ligi 7,7 miljonit sõitjat (kasv 5%) ja rahvusvahelistel vedudel 107 100 sõitjat.

Eesti õhutranspordiettevõtete teenuseid kasutas 2018. aastal 1,1 miljonit sõitjat, mis on 11% enam kui aasta varem. 62% sõitjatest veeti regulaarlendudel.

Eelmise aasta juulist rakendus nulleurone maakonna bussiliini pilet 11 maakonnas: Valgamaal, Võrumaal, Viljandimaal, Põlvamaal, Järvamaal, Jõgevamaal, Tartumaal, Ida-Virumaal, Hiiumaal, Saaremaal ja MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse korraldavatel liinidel Läänemaal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077