Autor: Tõnu Tramm • 31. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Video: Eesti veoki haagisest leiti Poola piiril 20 illegaali

Kuvatõmmis Poola piirivalve videost.
Foto: Poola piirivalve
Budziska piiriületuspunkti lähedal Poolas leiti 9. augustil Eesti veoki koormamata poolhaagisest 20 Vietnamist pärit illegaali. Ettevõte, mille kirjadega haagis oli, ei soovi juhtunut kommenteerida, teatades vaid, et see haagis on müüdud juba aastaid tagasi.

Leedu meediaväljaanne trans.info kirjutas läinud nädalal Poola piiril toimunud juhtumist, kus Poola piirivalveameti ja politsei koostöös tabati Eesti veoki koormamata poolhaagisest 20 ebaseaduslikku sisserändajat Vietnamist: kaksteist 14-38-aastast meest ning kaheksa 14-29 aasta vanust naist.

Haagises muud kaupa ei olnud, mis viitab juhi teadlikule tegevusele. Autot juhtis Eesti elamisluba omav kodakondsuseta 53-aastane mees, keda kahtlustatakse tahtlikus inimestega smugeldamises ning keda ähvardab kuni kaheksa aastat vangistust.

Illegaalid saadeti tagasi Leetu, ehk riiki, kus nad viimati viibisid. Loo juures on avaldatud ka Poola piirivalve poolt youtube`i üles laetud video, mille alguses on näha nii haagise number, kui ka ühe Eesti transpordiettevõtte logo ja veebiaadress.

Vaata Poola piirivalve videot:

Selleks ettevõtteks on Tallinnas tegutsev transpordiettevõte Irjako OÜ, kelle omanik ja juhatuse liige Allan Suuban jäi logistikauudiste küsimustele vastates napisõnaliseks ning ei soovinud teemat pikemalt kommenteerida. Tema sõnul on haagis müüdud juba aastaid tagasi ning rohkem neil sel teemal midagi lisada ei ole.

Kahjuks ei soovinud ta avaldada oma seisukohta ka selles küsimuses, kui tavapärane on see, et haagis müüakse maha, kuid kirjad eelmise omaniku andmetega jäävad sellele alles, luues nõnda võimaluse sattuda müüjal aastaid hiljem ebameeldivatesse olukordadesse. Nagu antud juhul Irjako OÜ-ga väidetavalt juhtus.

Suubani väidet haagise müümise kohta toetab maanteeameti info selle kohta, et tänavu aprillis käis antud registrimärgiga haagis (920 GS) ülevaatusel Kohtla-Järvel tegutsevas ülevaatuspunktis, mis Tallinna ettevõtte jaoks oleks üsna ebaloogiline.

Samuti on 2008. aastal esmaregistreeritud KÖGEL SNC0 24 haagis vahetanud omanikku tõepoolest juba neli korda: aastatel 2013, 2015 ja aastal 2017 koguni kaks korda. Kes on selle praegune omanik, seda infot Maanteeamet ei jaga ja selle kohta puuduvat info ka endisel omanikul.

ERAA jaoks ebameeldiv üllatus

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) tegevjuht Toivo Kuldkepp kuulis antud juhtumist logistikauudistelt, pidades seda esmalt mingiks Leedu „feikuudiseks“, sest mitte keegi ERAA inimestest polnud sellest juhtumist kuulnud.

Nähes aga Poola piirivalve videot, oli see talle äärmiselt ebameeldiv üllatus. „Kuna meil puudub täpsem info veoki ja selle omaniku kohta ning kuna meieni ei ole seda teavet ametlike kanalite kaudu jõudnud, siis on väga keeruline seda kuidagi kommenteerida. Küll on aga selge, et tegemist on äärmiselt kahetsusväärse juhtumiga ning juhul kui tegemist oli tõepoolest teadliku tegevusega, siis heidab see halba varju kogu Eesti veondussektorile,“ lausus Kuldkepp.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077