Autor: Logistikauudised.ee • 7. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Volvo veo- ja sõiduautod hakkavad omavahel suhtlema

Connected Safety tööpõhimõte
Foto: Volvo Trucks
Volvo Trucks toob turule pilvepõhise teenuse Connected Safety, mis võimaldab Volvo veokitel ja Volvo sõiduautodel saata ohtlike liiklusolukordade kohta automaatseid hoiatusi.

Connected Safety sõiduautode versiooni tõi Volvo Cars turule juba 2016. aastal. Et Volvo Trucks on välja töötanud ka veokite versiooni, saavad veokid ja sõiduautod nüüd üksteist võimalike ohtude eest hoiatada. Selle teeb võimalikuks asjaolu, et kaks ettevõtet saavad ohutusega seotud andmeid oma pilveteenuste vahel jagada.

„Liiklusohutuse suurendamise üks põhitegureid on tõhusam koostöö liiklejate vahel. Mida rohkem sõidukeid vahetavad reaalajas liiklusinfot, seda väiksem on liiklusõnnetuste oht. Connected Safetyga avame ukse tulevikku ja loodame, et selle kasuks otsustavad ka teised sõidukitootjad," ütleb Volvo Trucksi liiklus- ja tooteohutuse juht Carl Johan Almqvist.

 

Connected Safety tööpõhimõte: ohutulede sisselülitamise korral saadab veok juhi internetiühendusega mobiiltelefoni kaudu signaali Volvo Trucksi pilveteenusele. Sealt edastatakse info Volvo Carsi asjakohasele teenusele. Seejärel saadetakse kõigile teenusega ühendatud ja sisselülitatud ohutuledega sõidukile lähenevatele sõiduautodele ja veokitele hoiatus.

Süsteem tuleb Rootsis ja Norras turule 2018. aasta jooksul. Connected Safety teenust saab kasutada mudelitel Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM ja Volvo FMX, mis on varustatud integreeritud teenuste ja meediakeskkonna süsteemiga, olenevalt veoki tehnilistest andmetest ja teenuste valikust.

Volvo Cars pakub Connected Safety teenust kõigi uute Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, V60 ja Volvo V90 mudelite korral.

Volvo veokite täiendavad ohutussüsteemid liiklusõnnetuste vältimiseks: adaptiivne kiirushoidik: aktiivne kiirushoidik, mis aitab juhil hoida ees liikuva sõidukiga ettenähtud pikivahet. Kokkupõrkehoiatus avariipidurdusega - hoiatab juhti ees liikuva sõidukiga kokkupõrke ohu korral ja rakendab vajaduse korral pidurid. Juhi valvsusabi - kui tuvastatakse juhi tähelepanematus, soovitab süsteem peatuda ja puhata.

Iga kord, kui juht lülitab sisse ohutuled, saadab Connected Safety kõigile lähedalolevatele ja teenusega ühendatud sõidukitele hoiatuse.

„Halva nähtavuse korral tee ääres seisev sõiduk võib tagant löögi saada ja sellel võivad olla rasked tagajärjed. Piisavalt vara saadetud hoiatus võimaldab lähedalolevatel sõiduautode ja veokite juhtidel kiirust vähendada, sõidustiili liiklusolukorraga kohandada ja kokkupõrget vältida," selgitab Carl Johan Almqvist.

Tulevikus saab seda pilvepõhist teenust täiendada ka muude ohutusfunktsioonidega.

„Kui arendame tehnoloogiat edasi ja süsteemiga liitub üha enam sõidukeid, saab reaalajas infovahetusest oluline täiendus nutikatele ohutus- ja juhiabisüsteemidele, mis on tänapäeva veokites juba kasutusel. Connected Safety tähistab uue etapi algust meie järjepidevas töös ohutu juhtimise ja liiklusõnnetuste vältimise nimel," ütleb Volvo Trucksi kliendilahenduste ja uute teenuste arendamise juht Emanuele Piga

Connected Safety võetakse esmalt kasutusele uutes veokites Rootsis ja Norras, kus nii Volvo Trucks kui ka Volvo Cars moodustavad igal aastal esmaregistreeritud sõidukite turul märkimisväärse osa.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077