Autor: Logistikauudised.ee • 10. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mupo asus puhastama pealinna taksojuhtide ridu

Munitsipaalpolitse taksojuhti kontrollimas.
Foto: Mupo
Aprillist Tallinna taksonduse korraldamise üle võtnud Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti (Mupo) juhataja Aivar Toompere sõnul on taustakontrolli käigus selgunud, et hetkel on igapäevast taksoteenust pakkuvate juhtide seas nii vägistajaid, vargaid, röövleid, kui narkokurikaelu.

„Ühe juhi puhul leiti karistusregistris 42 varasemat karistusepisoodi. Sellistel juhtidel lasta linnas ringi sõita ja teenust pakkuda on täiesti vastutustundetu,“ ütles Toompere. „Kindlasti tugevdame ka järelkontrolli, et kehtivaid karistusi omavad isikud ei saaks enam taksoteenust osutada“.   

Alates aprillist on Tallinna taksonduse korraldamine ja kontrollimine Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti (Mupo) haldusalas, mis on Toompere sõnul igati mõistlik otsus. "Kui varem menetles ja väljastas taksodega seonduvaid dokumente Tallinna Transpordiamet ja järelevalvet teostas Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet, siis kõigi vajalike protseduuride koondamine ühe ametkonna alla on igati loogiline samm.“

Kogu protsess Mupo alluvusse

Kogu info ja tegevus – nii taotluste läbivaatamine ja kontroll, dokumentide väljastamine, kui ka hilisem järelevalve  on nüüdsest ühes ametis. „Muuhulgas tähendab see seda, et juba taksoveolubade, sõidukikaartide ja teenindajakaartide väljastamise algstaadiumis saame teha vedaja/taotleja taustakontrolli ja lisaks sellele preventiivselt üle vaadata, kas taksoteenust pakkuv sõiduk on turvaline, puhas ja ega taksojuhil pole varasemaid rikkumisi, mis välistaksid talle loa väljastamise,“ selgitas Toompere, kelle sõnul teeb Mupo tihedat koostööd politsei, Maksu ja Tolliameti ning Eesti Liikluskindlustuse Fondiga, et vältida sõidukikaardi taotlejate võimalikke pettusi liikluskindlustuse sõlmimisel.

Taksoveoloa, sõidukikaardi ja teenindajakaardi avalduse vormid on leitavad nii linna, kui ka Mupo kodulehel, paberkandjal on need saadaval Mupo peamajas, Paldiski mnt 48a asuvas infolauas ja Linnavalitsuse infosaalis Vabaduse väljak 7. Avalduste vastuvõtt toimub siiski vaid Paldiski mnt 48a asuvas kontoris tööpäeviti.

Mupo tungiv soovitus on, et taotleja esitaks oma taotlused elektroonselt mtr.mkm.ee kaudu. See kiirendab oluliselt avalduste menetlemist. Ka kohapeal on võimalik pädeva ja abivalmis ametniku nõustamise abil esitada avaldused elektrooniliselt. Enne taotluse esitamist peab taksoveoloa, sõidukikaardi ja teenindajakaardi kinnitamise taotleja tasuma riigilõivu. Samuti tasub enne taotluse esitamist veenduda, et puuduvad maksuvõlad ning kehtivad karistused.

MKM rahulolematu

Ka Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM) ei olnud rahul Tallinna Transpordiameti tööga, mis puudutas taksoveoga seotud dokumentide menetlemist. Nimelt saatis MKM majandusarengu asekantsler Viljar Lubi märtsi alguses Tallinna Transpordiameti juhile Andres Harjole pöördumise, kus ta väljendas tõsist rahuolematust, miks taksoveo valdkonna dokumentide menetluse käigus nõutakse taotlejatelt andmeid, mida on võimalik saada teisest andmekogust elektroonselt.

„Juhime Teie tähelepanu asjaolule, et vastavalt ühistranspordiseaduse § 58 lõikele 4 ei või taotlejalt nõuda ja taotleja ei pea esitama andmeid, mis on kantud seaduse alusel asutatud andmekogusse. Samasugune andmete topelt küsimise keeld on sätestatud majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse §-s 13,“ kirjutas Lubi oma pöördumises, kus ta kirjeldab muuhulgas, et transpordiamet ei ole suutnud riigilõivude laekumise elektroonilise kontrolli võimaldamise küsimus lahendada juba alates möödunud aasta oktoobrist.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077