Autor: Logistikauudised.ee • 16. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: üle poole Eesti elanikest toetab endiselt Rail Balticut

Rail Balticu eskiis
Foto: Hendrikson & Ko
Uuringufirma Faktum Ariko tegi vahetult enne E&Y tasuvusuuringu avaldamist, 10.–22. aprillini rohkem kui 1000 elaniku hulgas (vanusevahemikus 15–74 aastat) üle-eestilise veebiküsitluse. Uuringu tellijaks on märgitud OÜ Rail Baltic / Meta Advisory Group.

Sarnane uuring korraldatakse kaks korda aastas: sügisel ja kevadel.

Uuringust selgus, et toetus Rail Balticu projektile on Eestis küsitletute seas kokku 58%. Sarnane tulemus saadi sügisel 2016.

Projekti toetajaid on keskmisest veidi rohkem tallinlaste (61%) ja kõrgharidusega elanike seas (61%), keskmisest veidi vähem aga kolmes trassi piirkonna maakonnas (kokku 53%). Projekti toetavad keskmisest selgelt tugevamini need, kes peavad raudteetransporti rohelisemaks kui maanteetransporti (toetus 66%), need, kes leiavad, et otsus projekti kohta peaks lähtuma kogu piirkonna, mitte ainult Eesti huvidest (70%), ning need, kes leiavad, et otsus peaks lähtuma pigem tulevikuvisioonist kui majanduslikust tasuvusest (71%).

Projekti toetajate peamisteks argumentideks on parem ühendus Euroopaga, reisimise mugavus ning kiirus. Samad argumendid olid peamised ka 2016. aasta sügisel.

Nende seas, kes jälgivad teemat meedias enda hinnangul sageli, on keskmisest rohkem nii projekti kindlaid toetajaid (29%) kui ka kindlalt mittetoetajaid (24%). Mittetoetajatel on kaks põhitingimust (kahtlust), mille täitmise (hajumise) korral nad projekti toetaksid: majandusliku tasuvuse kindlus (66% mittetoetajaist) ja kindlus keskkonnakahjude puudumise suhtes (61%).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077